Rusija

Medvedev: Da li je Japan zaboravio Hirošimu i Nagasaki?

Japanski premijer je, u skladu s izjavama svog američkog gospodara, upozoravao da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje, čime je unizio uspomenu na stotine hiljada Japanaca koji su stradali od atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki
Medvedev: Da li je Japan zaboravio Hirošimu i Nagasaki?Getty © Andrea Verdelli / Stringer

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da je velika sramota što Japan sa Amerikom upozorava da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje i tako postati neprijatelj čitavog čovečanstva, a zaboravlja da je ta Amerika jedina zemlja koja je istoriji upotrebila tu vrstu naoružanja i to upravo u Japanu.

Predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Japana Fumio Kišida su se složili da bi, u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, to bio neprijateljski čin protiv čovečanstva što se ne može opravdati.

"Ovo je toliko velika sramota da paranoju oko nuklearnih planova naše države neću ni komentarisati", izjavio je Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, japanski premijer je ponizno i lojalno svom američkom gospodaru pričao "gluposti" o Rusiji, i pri tome je unizio uspomenu na stotine hiljada Japanaca koji su stradali od atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki.

"Kišida se nije setio da su SAD jedina zemlja koja je ikada upotrebila nuklearno oružje. A njihova jedina žrtva je njegova domovina. Trebalo je da na to podseti američkog predsednika i da zahteva oproštaj za ovaj čin, s obzirom na to da se američko rukovodstvo nikada nije izvinilo", napisao je Medvedev.

"Ali ne, Kišida je samo američki sluga. A sluge ne mogu imati hrabrosti", zaključio je.

Medvedev smatra da koncept časti ove generacije japanskih vazala nije tipičan za japanski narod, i jedino što preostaje, kako je napisao, jeste da se sažalimo na Japance, jer, kako navodi, ovakva sramota se može oprati samo tako što će počiniti sepuku, ritualno samoubistvo samuraja probadanjem stomaka, odmah po povratku na sednici svog kabineta.

Bombardovanje Japana

Atomski napad na Hirošimu i Nagasaki izvele su SAD na samom kraju Drugog svetskog rata sa zvaničnim ciljem da se ubrza predaja Japana.

Amerika je do sada jedina država u istoriji čovečanstva koja je primenila nuklearno oružje.

Od eksplozije američke atomske bombe 6. avgusta 1945. u Hirošimi je odmah smrtno stradalo od 70 do 100 hiljada ljudi, dok su mnogi preživeli kasnije umrli od posledica bombardovanja. Tako je ukupan broj žrtava atomskog napada na Hirošimu, prema poslednjim podacima, premašio 308 hiljada ljudi.

Nagasaki je drugi japanski grad koji su bombardovale SAD 9. avgusta 1945. godine. U trenutku eksplozije stradalo je oko 70 hiljada stanovnika, a grad je zbrisan s lica zemlje. Broj žrtava ove tragedije je veći od 175 hiljada ljudi.

Japan ove godine predsedava Grupi sedam i održaće samit u Hirošimi u maju.

image