Rusija

Medvedev: Naši neprijatelji pokušaće da nas iscrpe, onda će se stvoriti novi vojni savez

Bivši ruski predsednik komentarisao je rezultate sastanka članica NATO u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn
Medvedev: Naši neprijatelji pokušaće da nas iscrpe, onda će se stvoriti novi vojni savezNone © Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da rezultati sastanka NATO-a u bazi Ramštajn sugerišu da će Zapad nastaviti da isporučuje oružje Ukrajini još dugo kako bi iscrpio Rusiju.

"Sastanak u Ramštajnu i dodela teškog naoružanja Kijevu ne ostavljaju nikakvu sumnju da će naši neprijatelji u nedogled pokušavati da nas iscrpe, ili bolje rečeno, unište. I imaju dovoljno oružja. Ako bude potrebno, počeće da proizvode novo", napisao je Medvedev na Telegramu.

On je dodao da produženi sukob može dovesti do stvaranja nove antiameričke vojske i upitao kakvi se zaključci mogu izvući iz ovoga.

"Prvo, biće veoma teško. Drugo, ako se sukob pokaže dugotrajnim, u jednom trenutku će se formirati novi vojni savez od onih zemalja koje su pridobili Amerikanci i njihov čopor kastriranih pasa", naveo je.

Prema njegovim rečima, to se uvek dešavalo u istoriji čovečanstva tokom dugih ratova.

"I onda će SAD konačno baciti staricu Evropu i ostatke nesrećnih Ukrajinaca, a svet će ponovo doći u stanje ravnoteže. Osim ako, naravno ne bude prekasno", poručio je bivši ruski predsednik.

Ove nedelje je u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj održan sastanak NATO Kontakt grupe za podršku Ukrajini. Jedno od pitanja bilo je snabdevanje Kijevom nemačkim tenkovima "leopard", ali ovde saveznici nisu uspeli da postignu konsenzus.

Novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Berlin treba da odmeri sve argumente i da ne može da kaže kada će i kakva odluka biti doneta o tenkovima. Ipak, on je obećao da će Nemačka nastaviti da šalje drugu opremu i naoružanje Ukrajini, uključujući protivvazdušne sisteme "patriot", sisteme protivvazdušne odbrane "IRIS-T", borbena vozila pešadije "marder" i "gepard SPAAG".

Moskva je više puta izjavljivala da se Zapad, pumpanjem oružja kijevskog režima, igra vatrom. Kako napominju u Kremlju, snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

image