Rusija

Ideks-2023: Veliko interesovanje za rusko oružje

Najviše pažnje privukli tenkovi T-90MS, "iskanderi", lovci pete generacije "šah-mat" i gotovo svi sistemi PVO
Ideks-2023: Veliko interesovanje za rusko oružjewww.globallookpress.com © Mohamad Badreddine

Ruska vojnotehnička delegacija na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne tehnike Ideks-2023 predstavila je više od 200 modela različite borbene tehnike, koja je od prvog dana privukla veliko interesovanje.

Predstavljena je savremena oklopna borbena tehnika koju predvodi osnovni borbeni tenk T-90MS. Posetioci mogu da vide čitavu gamu artiljerijskih sistema od kojih se izdvaja "tornado-S" koji koristi rakete kalibra 300mm i naravno TOS-1A "solncepek" koji se odlično pokazao u borbenoj upotrebi.

Veliko interesovanje izazvao je i protivtenkovski raketni sistem "kornet-EM" , samohodni protivtenkovski raketni sistem "hrizantema" kao i navođena artiljerijska municija "krasnopolj" i "kitolov".

Od raketnih sistema klase zemlja-zemlja posebna pažnja je usmerena na operativno-taktički raketni sistem "iskander" i njegovu kvazibalističku raketu, koja nema analoga u svetu kada se radi o njenim tehničko-taktičkim  karakteristikama.

Vazduhoplovnu komponetnu je predstavljao laki taktički lovac pete generacije "šah-mat", zatim udarni helikopteri Ka-52E i Mi-28NE, vojnotransportni helikopter Mi-171Š i kompleksi izviđačkih i izviđačko-udarnih bespilotnih letelica —"Orion-E", "Orlan-10E" i "Orlan-30".

Rusija je u sklopu vazduhoplovnog dela pokazala i nove rakete koje su namenjene za opremanje udarnih helikoptera, kao što su raketni sistemi 305E i "Vihor-1".

Najveću pažnju, ipak, privukao je deo sa sredstvima PVO. Ruski vojno-industrijski kompleks je prikazao sisteme kratkog, srednjeg i velikog domet kao što su "pancir-SM1", "tor-M2", lakoprenosivi raketni sistem "verba", "Buk-M3" "viking", S-350E, "vitjaz", PVO/PRO "antej-4000" i S-400 "trijumf".

image