Rusija

Rusija na petogodišnjicu incidenta u Solsberiju: Tražimo detaljne informacije od Londona

Velika Britanija još uvek ne može da pruži nikakve pouzdane informacije o "slučaju Skripal" premda ga rado koristi u antiruskoj propagandnoj kampanji, rekla je Marija Zaharova
Rusija na petogodišnjicu incidenta u Solsberiju: Tražimo detaljne informacije od Londonawww.globallookpress.com © MFA Russia

Moskva će nastaviti da traži od Londona detaljne informacije o incidentu u Solsberiju i dosledno teži utvrđivanju istine s obzirom da britanska pozicija ostaje nedosledna, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nastavićemo dosledno da težimo istini u kontekstu očiglednih nedoslednosti u britanskoj poziciji. Nastavićemo da zahtevamo detaljne i zvanične informacije od vlasti Velike Britanije, kao i ispunjavanje njihovih međunarodno-pravnih obaveza u konzulatu koje je potrebno našim sugrađanima", istakla je Zaharova u zvaničnom saopštenju povodom pete godišnjice incidenta.

Moskva najoštrije osuđuje pokušaje Londona da Rusku Federaciju proglasi odgovornom za ono što se dogodilo, naglasila je ruska zvaničnica i dodala da insistira na objektivnoj istrazi.

"Ponovo vas podsećamo da, uprkos brojnim apelima ruske strane i pozivima na odgovoran dijalog, London i dalje odbija da razgovara i zajednički istražuje ovaj incident, usled kojeg su stradali građani Rusije. Britanci zanemaruju i svoje međunarodne obaveze, uključujući i bilateralnu Konzularnu konvenciju iz 1965. godine", naglasila je Zaharova, napominjući da London još uvek ne može da pruži nikakve pouzdane informacije o "slučaju Skripal" premda ga rado koristi u antiruskoj propagandnoj kampanji.

Prema britanskoj verziji incidenta koji se desio 4. marta 2018. godine, bivši pukovnik ruske vojne obaveštajne službe GRU Sergej Skripal, koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže u korist Velike Britanije, i njegova ćerka Julija bili su izloženi nervnom agensu "Novičok" u Solsberiju.

London ostaje pri tvrdnji da je supstanca navodno razvijena u Rusiji, i zato optužuje Moskvu da je umešana u incident. Ruska strana je kategorički odbacila sve spekulacije u vezi sa tim.

Specijalisti iz laboratorije u britanskom Porton Daunu nisu uspeli da utvrde poreklo supstance kojom su, kako se pretpostavlja, Skripalovi otrovani.

Tereza ​​Mej, tadašnja šefica britanske vlade, obavestila je 5. septembra 2018. godine britanski parlament o nalazima istrage, navodeći da su dvojica Rusa sa pasošima na imena Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, za koje britanske obaveštajne službe tvrde da su agenti GRU, osumnjičeni su za pokušaj ubistva Skripalovih.

Sami Petrov i Boširov su u intervju za televizijski kanal RT negirali ove optužbe. Kasnije je glavno sedište policijske agencije u Engleskoj "Skotland Jard" imenovalo i Denisa Sergejeva, takođe agenta GRU, kao učesnika u "slučaju Skripal".

Nervni agensi, kao hemijsko oružje UN klasifikuju kao oružje za masovno uništenje, u skladu sa UN rezolucijom 687, koja je usvojena u aprilu 1991. godine, a njihova proizvodnja i skladištenje je zabranjeni Konvencijom o hemijskom oružju iz 1993. godine.

Ruska ambasada u Londonu: Britanija je "izmislila" incident u Solsberiju da bi optužila Rusiju

Britanske vlasti su "izmislile" hemijski incident u Solsberiju kako bi počele da pripremaju stanovništvo zemlje za sukob sa Rusijom, saopštila je ruska ambasada u Londonu, prenosi TASS.

Ambasada smatra da je ova provokacija u 2018. godini možda izgledala kao jednokratni incident koji je korišćen da bi se ugušili konstruktivni elementi koji su postojali u odnosima Rusije i Velike Britanije u to vreme.

"Sada shvatamo da zvanični London nije bio zainteresovan za potragu za istinom", navodi se u izveštaju ambasade.

Rusko diplomatsko predstavništvo je naglasilo da "tokom svih ovih godina britanske vlasti nisu utvrdile prave okolnosti onoga što se dogodilo, i nepromišljeno su odbile saradnju koju nudi Rusija, dok su pritom tvrdoglavo ponavljale optužbe na račun Ruske Federacije.

"Vremenom, posebno u kontekstu rusofobične histerije izazvane na Zapadu prošle godine, očigledno je da su događaji iz 2018. bili samo 'eksperiment' u sistematskoj informativnoj i psihološkoj kampanji sa ciljem demonizacije Rusije", navodi se u izveštaju.

Ambasada je dodala da je upućena nota britanskom Ministarstvu spoljnih poslova sa zahtevom da se razjasni situacija sa zdravljem i lokacijom Sergeja i Julije Skripal.

"Nažalost, još uvek ne znamo ništa o sudbini naša dva državljana koji su nestali na britanskom tlu. Naša mnogobrojna pitanja i apeli upućeni vlastima Ujedinjenog Kraljevstva u vezi sa okolnostima incidenta u Solsberiju i trenutnom situacijom Sergeja i Julije Skripal ostaju bez odgovora. Stav Londona je grubo kršenje prava naše zemlje i ruskih građana, kao i kršenje međunarodnih obaveza iz dva suštinski važna dokumenta – Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine i bilateralne Konzularnu konvenciju iz 1965. godine", saopštila je ruska ambasada.

image