Rusija

Rjabkov o tajnim dokumentima: Lažno i namerno podmetanje sa ciljem da se obmane Ruska Federacija

Pošto su SAD strana u sukobu koja vodi hibridni rat protiv Rusije, ovakvim trikovima moguće je dovesti u zabludu neprijatelja, kaže zamenik ruskog ministra spoljnih poslova
Rjabkov o tajnim dokumentima:  Lažno i namerno podmetanje sa ciljem da se obmane Ruska Federacijawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da bi curenje tajnih američkih dokumenata moglo predstavljati podmetanje čiji je cilj obmanjivanje Ruske Federacije.

"Verovatno je nekome interesantno da vidi ta dokumenta, ako su to uopšte dokumenti, ili je sve ovo lažno, možda i ciljano podmetanje", rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, pošto su SAD strana u sukobu koja vodi hibridni rat protiv Rusije, ovakvim trikovima moguće je dovesti u zabludu neprijatelja

"Ne kažem ništa, samo priznajem da su ovde sasvim zamislivi razni scenariji, modeli", istakao je.

Podsetimo, ranije su američki mediji javili da su Pentagon i Ministarstvo pravde SAD pokrenuli istragu zbog curenja tajnih dokumenata koji se odnose na planove Vašingtona i NATO-a da pripreme ukrajinske oružane snage za kontraofanzivu.

Objavljeno je mnogo materijala koji otkrivaju podatke o rasporedu isporuke naoružanja i broju vojnika , posebno na Tviteru i Telegramu. "Njujork tajms" je 7. aprila objavio da se na internetu pojavio novi deo američkih tajnih dokumenata o ukrajinskim temama. Kako navodi izdanje, pronađeni su i materijali vezani za Bliski istok i Kinu.

Lavrov i ruska delegacija još nisu dobili vize za učešće na Savetu bezbednosti UN

Još nisu izdate vize za ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i rusku delegaciju za učešće na Saveta bezbednosti UN (SB), koji će biti održani u Njujorku u aprilu, dodao je Rjabkov.

"Još nije izdata nijedna viza", naglasio je.

Podsetimo, Rusija predsedava Savetom bezbednosti UN u aprilu. Vasilij Nebenzja, predstavnik Ruske Federacije pri svetskoj organizaciji, ranije je rekao da će "Lavrov posetiti sedište UN i učestvovati na sastancima Saveta bezbednosti 24. i 25. aprila".

Rusija postupa u skladu sa zakonom o konzularnom pristupu novinaru Gerškoviču

Kada je u pitanju slučaj američkog novinara lista "Voltstrit džornal" Evan Gerškovič, koji je uhapšen zbog špijunaže, Rusija postupa u skladu sa odredbama konzularne konvencije i ne prihvata pokušaje pritiska po ovom pitanju, kazao je Rjabkov.

"Postupamo po ovom pitanju u skladu sa našim zakonima, uzimajući u obzir, naravno, relevantne odredbe konzularne konvencije, ali se takođe rukovodimo postojećom praksom u ovoj oblasti, tako da ne pokušavamo da vršimo bilo kakav pritisak", rekao je.

image