Rusija

Istraga pokazala: SAD rade na genetski modifikovanom biološkom oružju

Napominje se da posledice bioloških "štetnih agenasa" mogu da izazovu "epidemije koje su po svojim posledicama katastrofalne i mogu da se uporede sa "nuklearnom zimom"
Istraga pokazala: SAD rade na genetski modifikovanom biološkom oružjuwww.globallookpress.com © Britta Pedersen

Vašington ima za cilj da razvije jedinstveno genetski modifikovano oružje koje bi bilo sposobno da zarazi ljude, životinje i useve, navodi se u konačnom izveštaju parlamentarne komisije koja istražuje aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini.

"SAD imaju za cilj da razviju jedinstveno modifikovano biološko oružje koje može da zarazi ne samo ljude, već i životinje, kao i poljoprivredne useve. Njegova upotreba podrazumeva, između ostalog, nanošenje velike i nepopravljive ekonomske štete neprijatelju", kaže se u dokumentu.

Napominje se da posledice bioloških "štetnih agenasa" mogu da izazovu "epidemije koje su po svojim posledicama katastrofalne i mogu da se uporede sa "nuklearnom zimom".

"Posedovanje tako veoma efikasnog biološkog oružja od strane Sjedinjenih Država stvara, po mišljenju američke vojske, stvarne preduslove za promenu prirode savremenih oružanih sukoba", dodaju autori dokumenta.

Upotreba takvog oružja, kako navode istražitelji, mogla bi da stvori značajnu prednost za američke snage u odnosu na protivnike, i to čak i one koji poseduju druge vrste oružja za masovno uništenje. U svetlu ovih informacija, komisija ističe potrebu da se razvije i sprovede "kompleks hitnih, efikasnih mera u cilju jačanja sistema biološke bezbednosti zemlje".

Kako se dalje navodi, savremena naučna dostignuća u oblasti genetskog inženjeringa, biotehnologije, toksikologije i sintetičke biologije povećala su mogućnost za stvaranje naprednih agenasa biološkog oružja nove generacije.

Njihovo otkrivanje i identifikacija korišćenja postaju sve teži.

"Situaciju otežava činjenica da se proizvodnja takvih bioloških agenasa lako može raspršiti po raznim industrijskim preduzećima, gde se oni mogu maskirati kao proizvodi koji se koriste u miroljubive svrhe", navodi se u dokumentu.

Naravno, sve ovo ne znači da je je prošla opasnost od tradicionalnog biološkog oružja.

"Među njima su agensi kao što su male boginje, antraks, tularemija i kuga, koji se svi mogu modifikovati kako bi se poboljšala njihova smrtonosna svojstva. Ovome se dodaje objektivna teškoća da se utvrdi pravi uzrok izbijanja zaraznih bolesti, koji može biti i prirodni i veštački", upozoravaju Rusi.

Opasnost za globalnu biološku bezbednost

U izveštaju komisije Dume američki program biološkog oružja  označen je dakle, kao najveća jasna i prisutna opasnost za globalnu biološku bezbednost.

"Vojno-biološki program SAD ne samo da nije sužen, već je poslednjih godina dobio karakter velikih razmera sa fokusom na ofanzivna dejstva, koja se sprovode pod maskom aktivnosti dozvoljenih Konvencijom o biološkom oružju, kao i antiterorističkim projektima. Sjedinjene Države podržavaju i razvijaju sposobnost proizvodnje biološkog oružja i, ako je potrebno, da ga koriste ga. Ali došlo je do promena u strateškom pogledu Vašingtona na ulogu biološkog oružja u geopolitičkom nadmetanju i sredstva njegove moguće upotrebe", navodi se u izveštaju.

Učili od Japanaca

Takvi programi su dugoročne prirode, a njihovi koreni datiraju iz okrutnih eksperimenata koje je carski Japan sprovodio nad civilima i ratnim zarobljenicima tokom Drugog svetskog rata, uključujući i građane SSSR-a.

"Kod nas su zarobljeni japanski militaristi privedeni pravdi u okviru Habarovskog procesa, međutim, u SAD je takvim 'specijalistima' obezbeđena sigurnost, a njihov rad faktički nastavlja da živi do danas u savremenim američkim programima. o razvoju biološkog oružja", podseća se u izveštaju.

Ruska vojska: U ukrajinskim biolaboratorijama pronađeni patogeni kolere i antraksa

Ministarstvo odbrane Rusije istražuje 240 patogena opasnih bolesti pronađenih u četiri laboratorije u Ukrajini, izjavio načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije u Savetu Federacije Igor Kirilov pozivajući se na analizu dokumenata vezanih za vojno-biološke aktivnosti SAD u Urkajini.

"Radili smo zapravo u četiri laboratorije u kojima je pronađeno oko 240 patogenih supstanci raznih vrsta, i dalje ih proučavamo. Većina se odnosi na antraks, koleru", rekao je Kirilov i dodao da Rusija ima vakcine i lekove protiv tih bolesti.

Na istraživanju patogena, precizirao je on, radi rusko Ministarstvo zdravlja i Federalna služba za nadzor zaštite prava potrošača i blagostanja ljudi (Rospotrebnadzor).

Pentagon je oživeo praksu nacističke Nemačke i militarističkog Japana, u američkim vojnim laboratorijama su vršeni eksperimenti na ljudima, napisao je na Telegramu šef Komiteta za bezbednost Dume Vasilij Piskarov.

Prema njegovim rečima, SAD su trošile ogromne količine novca na podmićivanje vlade Ukrajine kako bi sakrili svoje nehumane eksperimente.

Komisija, koja se bavi istragom aktivnosti američkih biolaboratorija u Ukrajini, ističe da međunarodni terorizam predstavlja ozbiljnu pretnju globalnoj biološkoj bezbednosti i zato predlaže da se pokrenu multilateralnih pregovori o izradi međunarodne konvencije za borbu protiv hemijskog i biološkog terorizma, prenose "RIA Novosti".

Razrađeni su i predlozi za prilagođavanje nacionalnog zakonodavstva u oblasti biološke bezbednosti, navodi se u konačnom izveštaju komisije.

Savet Federacije je jednoglasno odobrio izveštaj parlamentarne komisije, a dokument je podržala Državna duma. Sama komisija je počela sa radom pre godinu dana, a 22. marta 2023. godine je odobren završni izveštaj.

Prema rečima kopredsednika komisije Konstantina Kosačeva, u Ukrajini je trenutno sačuvano najmanje 30 bioloških laboratorija SAD. Glavni naručilac istraživanja je zapravo Pentagon, što može ukazivati na vojnu prirodu biolaboratorija, a to što se one nalaze u Ukrajini ukazuje, kako je rekao, na moguće planove Amerikanaca da upotrebe svoju vojsku protiv Rusije.

Kremlj će konačni izveštaj komisije poslati rukovodstvu zemlje, međunarodnim organizacijama i objaviti na zvaničnoj internet stranici.

image