Rusija

Ukrajinske granate pale na Kursku oblast u Rusiji, na Krimu aktiviran sistem PVO

Ni u Kurskoj oblasti, ni na Krimu nema žrtava niti štete nakon napada ukrajinske vojske, javljaju ruski zvaničnici
Ukrajinske granate pale na Kursku oblast u Rusiji, na Krimu aktiviran sistem PVO© Tanjug/ Roman Chop via AP

Više od 20 ukrajinskih granata ispaljeno je na Kursku oblast u Rusiji, napisao je guverner Roman Starovojt na Telegramu.

"Sa teritorije Ukrajine je zabeleženo preko 20 udara. U naseljima nema žrtava ni štete, osim oštećenja na elektroenergetskoj mreži", napisao je on i dodao da su bez struje ostala sela Obesta, Lokot i Novoivanovka.

"Ekipe će početi sa popravkom čim bude bezbedno", rekao je on.

"Rilski okrug se graniči sa Sumskom regijom u Ukrajini i više puta je bio izložen granatiranju. Krajem januara oštećene su dve kuće u selu Popovka, a početkom marta prijavljeno je 11 udara na selo Begošča", prenose "RIA Novosti".

Oružane snage Ukrajine gotovo neprestano granatiraju ruske pogranične teritorije, nanose udare iz dronova i organizuju sabotaže zbog čega u Brjanskoj, Kurskoj, Belgorodskoj oblasti i na Krimu postoji visoki nivo opasnosti od terorizma.

Na Krimu je danas aktivirana protivvazduhoplovna odbrana, napisao je na Telegramu Sergej Aksjonov, glava Republike Krim.

"Snage protivvazdhoplovna odbrane proradile su na nebu iznad Krima. Nema štete, ni žrtava. Molim sve da ostanu mirni i veruju samo pouzdanim izvorima informacija", napisao je.

Iz Belgoroda je danas evakuisano oko tri hiljade ljudi zbog bombe pronađene 20. aprila u neposrednoj blizini stambenih zgrada, prenosi kanal "Šot" i dodaje da će stanovnici 17 stambenih zgrada u 90 autobusa biti odvedeni na bezbedno mesto.

Zapadni zvaničnici, uprkos upozorenjima ruske strane, ohrabruju ukrajinsku vojsku da udara na teritoriju Rusije. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je ograničene udare Oružanih snaga Ukrajine na rusku teritoriju nazvao prihvatljivom taktikom.

"Sve dok nema napada na gradove, civile i civilne objekte, moramo da prihvatamo to kao neophodno. Ne treba to da im predstavlja zadovoljstvo, već da na primer, tako preseku puteve snabdevanja", rekao je ministar, uprkos činjenici da su napadi ukrajinske vojske usmereni na ruske civile.

"Nemac koji želi napad na Rusiju treba da bude spreman za rusku paradu u Berlinu", odgovorio je Pistorijusu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

image