Rusija

Ruski diplomata u UN: Nismo prislino deportovali decu, ali Kijev jeste

Ruski diplomata demantovao je navode predstavnika zapadnih zemalja u UN o prisilnoj deportaciji dece iz Ukrajine
Ruski diplomata u UN: Nismo prislino deportovali decu, ali Kijev jesteGetty © Michael M. Santiago

Diplomata stalne misije Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Roman Kašajev demantovao je izjave predstavnika zapadnih zemalja o navodnoj "prisilnoj deportaciji" dece iz Ukrajine, dodajući da je Kijev činio to, a ne Rusija, prenose "RIA Novosti".

U petak je održan neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Albanije, uz podršku Ukrajine, posvećen problemu navodne otmice i deportacije dece tokom oružanih sukoba.

Predstavnici niza zapadnih zemalja, uključujući i SAD, ponovo su optužili Rusiju za "nelegalno deportovanje hiljada ukrajinske dece" na rusku teritoriju iz Ukrajine.

Ruski diplomata Kašajev je demantovao ove navode. Prema njegovim rečima, od februara 2022. godine ruski regioni su primili više od pet miliona stanovnika Ukrajine i republika Donbasa, od kojih je više od 730.000 dece.

"Istina je da su ova deca evakuisana iz ratne zone za koju je odgovoran Kijev", naveo je Kašajev, naglasivši da je "ogromna većina ove dece stigla je sa roditeljima ili drugom rodbinom".

"Samo dve hiljade njih su đaci sirotišta u DNR i LNR, koji su stigli zajedno sa rukovodiocima i vaspitačima ovih institucija. Od toga je samo 358 dece smešteno u hraniteljske porodice", ukazao je Kašajev.

Istovremeno, prema njegovim rečima, to se ne može nazvati usvajanjem.

"U ovom slučaju radi se o privremenom o privremenom starateljstvu ruskih državljana. Ovaj oblik starateljstva je izabran posebno uzimajući u obzir potencijalno ponovno spajanje dece sa njihovim krvnim srodnicima, ako ih ima", naglasio je on.

Kašajev je podsetio da, kako bi se pojednostavio proces spajanja porodica, roditelji mogu da se prijave za pomoć u pronalaženju deteta u Kancelariji ruskog komesara za prava deteta.

"U ovom trenutku, uz učešće komesara, 16 dece iz devet porodica je već spojeno sa srodnicima", rekao je Kašajev i dodao:

"Rusija ne sprečava decu da održavaju kontakte i komuniciraju sa rođacima i prijateljima, bez obzira na mesto stanovanja", istakao je diplomata.

Istovremeno, podsetio je na prisilnu deportaciju koju je sproveo Kijev uz oduzimanje dece od roditelja i praksu zatvaranja maloletnika od strane ukrajinskih specijalnih službi.

image