Rusija

FSB sprečio napad na čelnike Krima

Otkriven i put za šverc eksploziva iz Bugarske za potrebe ukrajinske službe
FSB sprečio napad na čelnike Krimawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je danas pokušaj atentata na lidera Krima Sergeja Aksjonova, predsednika parlamenta Vladimira Konstantinova i gradonačelnika Jalte Janina Pavlenko, javljaju ruski mediji.

Kako se navodi, napade je organizovao Glavni obaveštajni direktorat Ministarstva odbrane Ukrajine, a osim napada na čelnike poluostrva, bilo je planirano i uništenje transportne infrastrukture Krima.

Kao glavnog organizatora ruske službe navode zamenika šefa administracije ukrajinskog predsednika, Romana Mašovca. FSB je pronašao i pet bombi spremnih za korišćenje, električne detonatore i uređaje za praćenje. 

Osim toga, mediji prenose da je Moskva otkrila put za šverc eksploziva iz Bugarske, koji je koristila ukrajinska vojska, a koji je do izabrane tačke stizao preko Turske i Gruzije.

"RIA Novosti" javljaju da se eksploziv čuvao unutar električnih šporeta koji su bili dovoženi do Rusije. Na teritoriji Ruske Federacije paketi su otpakovavani i dalje prevoženi na određene lokacije uz pomoć transportnih i kurirskih kompanija "SDEK" i "Vozovoz".

Prema podacima FSB-a, u napadima je trebalo da učestvuju dve diverzione grupe. Jedna je radila na atentatu na čelnike Krima, dok je druga organizovala prevoz eksploziva. Na čelu druge grupe je Ukrajinka Marina Matušak, koja se u Rusiji bavila prodajom venčanica. Osim svečanih haljina, u okviru njenih pošiljki, nalazili su se i pomenutu električni šporeti sa eksplozivom.

Tokom poslednje akcije, uhapšeni su državljani Rusije i sedam građana Ukrajine, a jedan od njih, izvesni Petranov, osim ukrajinskog, ima i bugarski pasoš. On je priveden zbog umešanosti u šverc eksploziva.

"RIA Novosti" dodaju da su vlasti uspele da uhapse sve one za koje se sumnja da su povezani sa pomenutim diverzijama.

image
VV inauguration
banner