Rusija

Rjabkov: Nema dijaloga o kontroli naoružanja, SAD žele dominaciju

Amerika teži ne samo da održi, već i da ojača prednost u različitim oblastima u kojima se vode sukobi, pre svega kada su u pitanju svemir i sajber bezbednost
Rjabkov: Nema dijaloga o kontroli naoružanja, SAD žele dominacijuwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Rusija nije dobila nikakve signale od Sjedinjenih Američkih Država za ponovno pokretanje dijaloga o kontroli naoružanja, nema osnova za optimizam po ovom pitanju, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na marginama 22. Međunarodne škole globalne bezbednosti.

Međutim, Vašington je, u okviru zatvorenih kontakata na različitim nivoa, pozivao na punu implementaciju sporazuma START, rekao je Rjabkov i dodao da su ruske diplomate američkoj strani jasno predstavile svoj stav o ovom pitanju.  

"Podsećam da u ruskom stavu, koji je više puta izrečen i Amerikanci ga odlično znaju, postoji jedan element koji ukazuje da dijalog o strateškoj stabilnosti treba da obuhvati sve faktore koji utiču na situaciju u ovoj oblasti i da se ne svode samo na Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju", objasnio je Rjabkov. 

Međutim, nastavio je, SAD "očigledno teže ne samo da održe, već i da ojačaju sopstveni primat u različitim okruženjima gde se vode sukobi, uključujući svemir i sajber prostor". 

Kompartmentalizacija je, prema njegovim rečima, novi izraz iza kojeg se krije težnja Zapada da sebi obezbede prednost, nauštrb bezbednosnih interesa svih među kojima su i interesi Rusije. 

Upravo zbog toga Rjabkov i ne vidi optimizam po ovom pitanju. "Moramo fokusirano da radimo", zaključio je zamenik ministra. 

Ali, Moskva računa na to da "suštinski neprijateljska politika Amerike prema Rusiji neće funkcionisati".  

"Dajemo sve od sebe da im ne uspe. Tek tada će se steći uslovi da se na ovu temu povede ozbiljan, ravnopravan dijalog, uz poštovanje sopstvenih interesa – ovo je neosporno, štitićemo svoje interese i osigurati ih svim sredstvima. Za sada se ništa nije promenilo", zaključio je zamenik ministra. 

image