Rusija

Ruske trupe sprečile pokušaj ukrajinske ofanzive u Bahmutskom rejonu DNR

Stradalo je više od 200 ukrajinskih vojnika, uništeno pet tenkova, osam vozila pešadije i više od deset bespilotnih letelica tipa 'valkira' i 'leleka-100'
Ruske trupe sprečile pokušaj ukrajinske ofanzive u Bahmutskom rejonu DNR© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede ofanzivu u oblasti sela Berhovska u Bahmutskom rejonu Donjecke Narodne Republike, ali je zaustavljena i povukla se, rekao je za "RIA Novosti" izvor u komandi vojne grupacije "Jug".

"Snage Vazdušno-desantnih snaga zaustavile su neprijatelja u sivoj zoni. Tokom dana delovale su avijacija i artiljerija Južne grupe. Rezultat je – stradalo je više od 200 ukrajinskih vojnika, uništeno pet tenkova, osam vozila pešadije i više od deset bespilotnih letelica tipa 'valkira' i 'leleka-100'", rekao je izvor ruske agencije.

Dodao je da je u pokušaju ofanzive učestvovalo 300 boraca, šest tenkova i 10 borbenih oklopnih vozila iz 57. zasebne motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ofanziva ukrajinskih snaga u južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna. Glavni udar ukrajinske vojske usredsređen je na zaporoškoj deonici fronta.

Kijevski režim je angažovao brigade koje je obučio NATO, a koje su naoružane zapadnom tehnikom, uključujući tenkove "leopard".

Kako je ranije primetio ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinska vojska trpi velike gubitke i nije uspešna ni na jednom pravcu. Od početka ofanzive Oružane snage Ukrajine izgubile su 259 tenkova i 780 oklopnih vozila, a na pravcu Orehovskog samo u poslednjih nedelju dana 41 tenk i 102 oklopna vozila, izjavio je lider RF.

image
VV inauguration
banner