Svet

Skromni dometi dosadašnje ukrajinske kontraofanzive i 33 kilometara prepreka

Teren je sam po sebi značajna prepreka za Ukrajince, sa otvorenim poljima koja pružaju malo zaklona, ruskom vojskom smeštenom u redovima drveća i njihovim rovovima koje je teško uočiti, a koji efikasno štite vojnike u njima od artiljerijske vatre
Skromni dometi dosadašnje ukrajinske kontraofanzive i 33 kilometara preprekawww.globallookpress.com © © Andriy Andriyenko

Ofanziva na jugu zemlje mogla bi da odredi sudbinu rata u Ukrajini, smatraju vojni analitičari na koje se poziva "Njujork tajms" u članku u kojem se analizira kako teren na kojem se odigravaju sukobi utiče na tok borbenih dejstava.

Prethodno se konstatuje da je, iako ukrajinski zvaničnici tvrde da "kontraofanziva" ide po planu, jasno da su ukrajinska borbena vozila, uključujući nedavno dostavljene zapadne tenkove i oklopna vozila, uništena.

Uz to, kratkotrajna subotnja pobuna "Vagner" grupe nije imala trenutni uticaj na borbenu liniju u južnoj Ukrajini.

Nijedan ruski vojnik nije napustio svoju poziciju da dođe u odbranu Rusije, navodi američki list. Ali ukrajinska vojska mogla bi da se okoristi haosom i slabljenjem morala i pokuša da postigne neke ciljeve, smatraju analitičari.

Teren je sam po sebi značajna prepreka za Ukrajince, a u tekstu se analizira kako geografske karakteristike južne Ukrajine utiču na prednost ruske vojske.

Ravna, otvorena polja, poput onih u južnoj Ukrajini su pogodna za vojsku koja se brani. Za ukrajinsku pešadiju u nastupanju, usevi poput pšenice, kukuruza i suncokreta mogu da budu ograničeno skrovište od ruskih trupa smeštenih u susednim drvoredima. Malo će biti od koristi, međutim, protiv šrapnela i paljbe iz pušaka.

Ukrajinske trupe, takođe, moraju da imaju podršku tenkova i teških, oklopljenih borbenih vozila neophodnih kako bi se ruske snage izbacile iz rovova. Ova vozila nije lako videti, ali je lako čuti ih. 

Kako bi Ukrajina vratila teritoriju, ovaj spoj, oklopna vozila i pešadija, morali bi da prođu puteve koje je Rusija intenzivno minirala. Otvorena polja i sporedni putevi moraju da budu očišćeni od smrtonosnih eksploziva kako bi bilo ikakve šanse za uspeh.

Zapad je snabdeo Ukrajince opremom za čišćenje mina, ali čak i sa njom ovaj zadatak je teško izvesti. Osim snimaka na kojima se vidi zaglavljena ili uništena oprema za deminiranje, Ukrajinci kažu da i očišćen teren Rusi brzo ponovo miniraju. 

Drvoredi koji ograničavaju polja na jugu Ukrajine su prirodne odbrambene tačke. U leto prirodno rastinje je pogodno za kamuflažu ruskih trupa i štiti od osmatranja iz vazduha.

U gustom rastinju, Rusi mogu da sakriju tenkove, protivtenkovske timove i jedinice pešadije. Dalje od borbenih linija, u zelenilu može da bude sakrivena i artiljerija i protivvazdušna odbrana. Ova kombinacija je dovoljna da poremeti ili odloži ukrajinsko napredovanje, pa je pre bilo kakvog napada nužna artiljerijska vatra po odbrambenim položajima.

Drvoredi pomažu i u smanjivanju vidokruga protivvazdušne odbrane. Iskusni ruski piloti mogu da lete na visini drveća, štiteći se od PVO projektila kratkog dometa pre nego što počnu da dejstvuju po ukrajinskim redovima.

Sa više od godinu dana vremena da se pripreme za ukrajinsku ofanzivu na jugu, ruske snage imale su dovoljno vremena da izgrade gustu mrežu utvrđenja.

Ukrajinske snage primetile su da su ruski rovovi često dobro izgrađeni i duboki, štiteći vojnike u njima od artiljerijske vatre. Često, trupe s obe strane skrivaju svoje rovove granama drveća i deblima pa jedinice koje nastupaju ne mogu da ih otkriju pre nego što bude prekasno.

Kako su rovovi nisko postavljeni, mogu biti i nedostatak za odbrambene snage. Bez pravilne komunikacije između susednih utvrđenja, lako im se može prići s boka. Nedavno je ukrajinska jedinica za specijalne operacije objavila video koji prikazuje kako se mali tim vojnika ubacio u ruski rov sa katastrofalnim posledicama po one koji su bili u njemu.

Raštrkani između polja i drveća nalaze se mala sela i gradovi, još jedna ljudskom rukom izgrađena prepreka koja će usporiti svaki napad.

Naselja su najčešće podignuta pored reka, šuma ili na malobrojnim uzvišenjima na jugu Ukrajine. Dvospratne i trospratne zgrade ruskim trupama mogu da posluže kao osmatračnice. Zgrade mogu da budu zaklon za vozila od artiljerijske vatre. Seoski putevi su prirodne tačke zagušenja koji mogu da budu minirani.

U ranim fazama kampanje u istočnoj Ukrajini sela su bila gotovo potpuno uništena, a čišćenje sela od neprijateljskih snaga takođe zahteva vreme i opasan je zadatak budući da u zgradama često mogu da budu sakriveni ostaci trupa koje se povlače.

Ukrajina je uspela da preuzme nekoliko sela u dosadašnjem toku ofanzive. Ali otvoreno je pitanje da li će ukrajinska vojska imati snage da probije rusku odbranu oko većih naselja poput Tokmaka, grada koji je pre sukoba imao 30.000 stanovnika.

Ukrajina je potrošila mesece prikupljajući moćno zapadno naoružanje i obučavajući desetine hiljada vojnika za ofanzivu, ali je i Rusija imala vremena da izgradi odbrambene strukture, značajno poboljšavajući sposobnost da zadrži svoje pozicije.

Dosadašnji uspesi Ukrajine bili su skromni u poređenju sa ukupnim vojnim ciljem da se preseče most ka Krimu.

Ofanziva će potrajati još nekoliko nedelja, ako ne i meseci, smatraju vojni analitičari. Ukrajina i dalje ima vojne snage u rezervi, tvrdi se u tekstu, pa će se videti da li će one uspeti da prevaziđu prepreke i naprave značajnije pomake na jugu.

image