Rusija

Putin: Rusija je izdržala pritisak sankcija, rast BDP-a od 2,5 do 2,8 posto

Ekonomska situacija u Rusiji je po mnogim, ključnim pokazateljima značajno bolja od prognozirane, ocenio je ruski predsednik
Putin: Rusija je izdržala pritisak sankcija, rast BDP-a od 2,5 do 2,8 posto© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Period oporavka ruske ekonomije od sankcija je završen. Rusija je izdržala pritisak sankcija, a trenutna ekonomska situacija u zemlji je stabilna i uravnotežena, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o formiranju saveznog budžeta za 2024. godinu i za planski period 2025-2026.

"Izdržali smo do sada neviđeni spoljni pritisak i ograničenja nekih vladajućih elita iz takozvanog zapadnog bloka, iz pojedinih zemlja koje nazivamo neprijateljskim", istakao je predsednik.

Ekonomska situacija u Rusiji je po mnogim, ključnim pokazateljima značajno bolja od prognozirane, dodao je Putin.

"BDP Rusije se vratio na nivo iz 2021. godine. Sada je važno da formiramo uslove za dalji stabilan i dugoročan rast i razvoj", precizirao je i predvideo rast BDP-a od 2,5 do 2,8 posto.

Uz dobru dinamiku, potražnja se povećava, navodi predsednik i dodaje da je industrija u stalnom porastu, prvenstveno zahvaljujući proizvodnim industrijama.

Prihodi koji se ne odnose na naftu i gas znatno su veći od prošlogodišnjih.

"Prihodi budžeta od nafte i gasa u periodu od jula do avgusta su se oporavili i približno su na nivou od prošle godine, a uzimajući u obzir situaciju na svetskim tržištima nastavlja se aktivan rast", dodao je predsednik.

Jedan od glavnih problema u ekonomiji je rast inflacije, naveo je Putin.

"Glavni faktor tome je jasan, a to je slabljenje rublje. Potrebno je da jasno razumemo razloge i blagovremeno, bez odlaganja, donesemo odgovarajuće odluke. Uveren sam da će vlada i Centralna banka raditi profesionalno i usklađeno", govori on.

"Novi federalni budžet treba da bude dobro razmotren i definisan na osnovu državnih prioriteta, interesa i tekućih planova po svim ključnim pravcima", precizirao je Putin i dodao da kabinet ministara završava rad na nacrtu budžeta.

Predsednik je istakao da pre svega građanima treba garantovati da će država ispuniti sve obaveze koje ima prema njima.

Putin produžio prehrambeni embargo na 2024. godinu

Predsednik Rusije produžio je do 2024. godine ruski prehrambeni embargo, uveden kao odgovor na međunarodne sankcije još 2014. godine, a ukaz je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

"Odluka: Produžiti od 1. januara do 31. decembra 2024. godine važenje određenih posebnih ekonomskih mera predviđenih Ukazom predsednika Ruske Federacije od 6. avgusta 2014. br. 560 o primeni određenih posebnih ekonomskih mera za osiguravanje bezbednosti Ruske Federacije", navodi se u dokumentu.

Ukaz stupa na snagu danom potpisivanja.

Embargo na prehrambene proizvode uveden je protiv zemalja koje su uvele ili podržale antiruske sankcije u vezi sa prisajedinjenja Krima. U početku se odnosio na proizvode iz SAD, EU, Australije, Norveške i Kanade.

Od 13. avgusta 2015. godine na spisku ovih zemalja nalazile su se Albanija, Crna Gora, Island i Lihtenštajn, koji su se pridružili antiruskim sankcijama, a od 1. januara 2016. godine – Ukrajina. U decembru 2020. trgovinski embargo je proširen na Veliku Britaniju, koja je izašla iz EU.

image