Rusija

Putin razgovarao telefonom s predsednikom Azerbejdžana: Sprovesti sporazume o Nagorno-Karabahu

Ilham Alijev se izvinio ruskom predsedniku i izrazio duboko saučešće zbog jučerašnje pogibije ruskih mirovnjaka u Karabahu
Putin razgovarao telefonom s predsednikom Azerbejdžana: Sprovesti sporazume o Nagorno-Karabahu© Kremlin Pool/Global Look Press

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim istakavši važnost sprovođenja sporazuma o Karabahu, saopštio je Kremlj.

Putin je naglasio da je važno poštovati prava i osigurati bezbednost jermenskog stanovništva u Nagorno-Karabahu. 

"Vladimir Putin je istakao važnost osiguranja prava i bezbednosti jermenskog stanovništva Karabaha. Obe strane su konstatovale važnost doslednog sprovođenja dogovora postignutih uz pomoć ruskog mirovnog kontingenta o potpunom prekidu sukoba", navodi se u saopštenju.

Predsednik Azerbejdžana se izvinio i izrazio duboko saučešće zbog pogibije ruskih mirovnih trupa u Karabahu 20. septembra.

Putin i Alijev su takođe razgovarali o prioritetnim koracima za dalju stabilizaciju situacije i prevazilaženje humanitarnih problema u Karabahu.

Lideri su se saglasili da intenziviraju rad u skladu sa sporazumima o Karabahu i razgraničenju granice između Azerbejdžana i Jermenije. 

Alijev je potvrdio spremnost da sarađuje sa ruskim mirovnim snagama kako bi se osigurala prava jermenskog stanovništva Karabaha.

Kako se dodaje, razgovor je obavljen na inicijativu azerbejdžanske strane.

image