Rusija

Oglasila se Moskva: U planu razgovor Putina i Pašinjana, ne prihvatamo optužbe iz Jermenije

Portparol Kremlja danas se oglasio povodom situacije u Nagorno-Karabahu i još jednom preneo stav Moskve
Oglasila se Moskva: U planu razgovor Putina i Pašinjana, ne prihvatamo optužbe iz Jermenijewww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je danas da će predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarati sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom o novonastaloj situaciji u zoni Nagorno-Karabaha, te da Kremlj trenutno čeka početak pregovora na tu temu. 

Peskov je dodao da, za sada, nisu planirani razgovori sa Azerbejdžanom, ali ukoliko to bude bilo potrebno, Moskva će biti spremna i na takve razgovore. 

Moskva, takođe, kategorički poručuje da Rusija nema nikakve obaveze prema Nagorno-Karabahu, odnosno, da ono što je juče poručio sekretar Saveta bezbednosti Jermenije nije tačno.

Jermenija je, podsetimo, saopštila da Rusija ima obavezu da štiti Nagorno-Karabah, ali da to ne čini. 

Kremlj danas podseća da Rusija nije u obavezi da štiti Nagorno-Karabah, da su takve tvrdnje bez osnove i da ih ne prihvata na svoj račun, posebno ako se uzme u obzir da je premijer Jermenije Pašinjan ove godine sam priznao da je Nagorno-Karabah teritorija koja pripada Azerbejdžanu.

"De jure reč je o akcijama Republike Azerbejdžan na svojoj teritoriji", ističe Moskva.

Kontakti, kako kaže dalje Peskov, i sa Bakuom i sa Jerevanom se nastavljaju, a Jermenija i dalje ostaje bitan partner i saveznik Ruske Federacije. 

Putin danas sa Vang Jiem u Sankt Peterburgu

Govoreći o odnosima sa Kinom, portparol Kremlja izjavio je da će ruski lider danas lično dočekati istaknutog kineskog diplomatu Vang Jia u Sankt Peterburgu. 

Kada je reč o poseti Putina Kini, on dodaje da se poseta priprema, i da će svi datumi biti objavljeni kada za to dođe vreme. 

Vang Ji je kineski ministar spoljnih poslova, koji je ove nedelje doputovao u Rusiju. Kineski diplomata već je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i sa sekretarom ruskog Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim. 

Poseta Kim Džong Una bila je konstruktivna, lider Severne Koreje izneo nove predloge o saradnji

Peskov se, takođe, i danas dotakao poslednje posete lidera Severne Koreje Rusiji. On je izjavio da je to bila jedna vrlo sadržajna i konstruktivna poseta. 

Kim Džong Un se u Rusiji upoznao sa različitim vojnim objektima Ruske Federacije, civilnom avijacijom, i u celini vojno-industrijskim sektorom naše zemlje, što je sve doprinelo tome da istupi sa predlozima o potencijalnoj saradnji, dodao je Peskov.

Moskva i Pjongjang nastaviće saradnju u nizu oblasti, ponavlja danas Moskva. 

Putina podržava najveći deo Rusije, Bajden u SAD nikada nije imao takve rezultate

Portparol Kremlja govorio je danas i o SAD. 

On je poručio da, za razliku od predsednika SAD Džozefa Bajdena, predsednika Rusije danas podržava najveći broj građana Ruske Federacije. Američki lider nikada u svojoj karijeri nije postigao slične rezultate u svojoj zemlji, ističe on, osvrnuvši se na nedavne neadekvatne izjave lidera SAD o rukovodstvu Rusije. Bajden je, podsetimo, rekao da je Putin diktator. 

Komentarišući predstojeće predsedničke izbore u SAD, Peskov dodaje da su u toku "čistke", kako bi se uklonili neodgovarajući kandidati.

O trgovinskom ratu Poljske i Ukrajine

Trgovinski sukob Varšave i Kijeva nije poslednji u nizu, takvih će biti još, a stav Ukrajinaca sve će se manje dopadati Evropljanima, kratko je prokomentarisao Peskov.

Podsetimo, Poljska je odlučila da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, na šta je Kijev odgovorio nezadovoljstvom, oštrim izjavama i čak podnošenjem tužbe u Svetsku trgovinsku organizaciju. 

Ipak, Poljaci poručuju da se neće libiti da uvedu posebne mere, ukoliko Kijev nastavi da eskalira konflikt, i da Varšava može bez Kijeva, ali da se ne zna da li Kijev može bez Varšave.

image