Svet

Zahvaljujući ruskim mirovnjacima postignut dogovor o potpunom prekidu sukoba u Karabahu

Mirovni kontingent će nastaviti da obavlja svoje funkcije u Nagorno-Karabahu, nakon što je u toj zemlji postignut dogovor o potpunom prekidu sukoba, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Zahvaljujući ruskim mirovnjacima postignut dogovor o potpunom prekidu sukoba u Karabahu© Айк Арутюнян / РИА Новости

Postignut je dogovor o potpunom prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu od danas, 20. septembra 2023. godine u 13 časova, posredovanjem komande ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u toj zemlji. Mirovni kontingent će nastaviti da obavlja svoje funkcije u Nagorno-Karabahu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Posredovanjem komande ruskog mirovnog kontingenta, postignut je dogovor između azerbejdžanske strane i predstavnika Nagorno-Karabaha o potpunom prekidu sukoba. Implementacija ovih sporazuma će se sprovoditi u koordinaciji sa ruskim mirovnjacima, koji u toj zemlji nastavljaju da obavljaju svoje funkcije u otežanim uslovima", navodi se u saopštenju.

Kako su dodali u ministarstvu, civilnom stanovništvu te zemlje pruža se sva moguća pomoć.

Administracija šefa Nagorno-Karabaha saopštila je da je Azerbejdžan od 19. septembra, uz raketne, artiljerijske i vazdušne udare, pokrenuo veliki napad duž cele linije razdvajanja.

"Tokom dvodnevnih upornih borbi, jedinice Oružanih snaga su se herojski branile od višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, kako u ljudstvu, tako i u vojnoj tehnici, nanevši mu velike gubitke", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Azerbejdžan je juče pokrenuo "antiterorističku operaciju" lokalnog karaktera u Nagorno-Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Kako su naveli, te mere su preduzete zbog sistematskog granatiranja koje sprovode Oružane snage Jermenije, kao i zbog nastavka miniranja teritorije.

Sve najnovije vesti iz Nagorno-Karabaha pratite iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

  • 20. sep 2023 • 17:26

    17:26

    U 18.00 časova očekuje se veliki protestni skup u Jerevanu

    Veliki protestni skup biće danas održan u centru Jerevana, u 18.00 časova, javljaju "RIA Novosti".

  • 16:36

    Baku: Mirovni sporazum sa Jerevanom dogovoren na 70 odsto

    Pomoćnik predsednika Azerbejdžana poručio je da nacrt mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana nije do kraja finalizovan, te da je dogovoren na oko 70 odsto, javljaju "RIA Novosti".

  • 15:34

    Azerbejdžan: Dobili smo garancije da će doći do razoružavanja Jermena u Karabahu

    Pomoćnik predsednika Azerbejdžana poručio je da su vlasti dobile garancije da će "ilegalne jermenske formacije biti razoružane, a da će vojna tehnika biti predata Bakuu". 

    Baku, kako dalje navodi, ima već spreman plan za reintegraciju Jermena, koji žive u Nagorno-Karabahu, u azerbejdžansko društvo. 

    Azerbejdžan, takođe, smatra i da nema potrebe za primenjivanjem posebnih mehanizama UN-a, kako bi se situacija razrešila.

  • 15:14

    U Jerevanu opet protesti: Narod se okuplja na glavnom trgu

    Građani prestonice Jermenije ponovo se okupljaju na glavnom trgu Jerevana, a njima se, kako prenosi "Sputnjik Jermenija", pridružuju i studenti iz Nagorno-Karabaha. 

    U međuvremenu, policija je okružila zgradu vlade, ispred koje se juče okupio veliki broj demonstranata u pokušaju da prodru u zgradu. 

  • 13:04

    Putin: Nadamo se mirnom rešenju problema u Karabahu, ruski mirovnjaci štite civile

    Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem rekao da je Rusija u bliskom kontaktu sa svim stranama u sukobu u Karabahu i izrazio nadu da će situacija krenuti ka deeskalaciji i mirnom rešenju problema. 

    "Moskva je u veoma bliskom kontaktu sa svim stranama u sukobu - i vlastima u Jerevanu, Stepanakertu i Bakuu. Nadamo se da možemo postići deeskalaciju i da situaciju preusmerimo ka miru", naveo je ruski predsednik, istakavši da ruski mirotvorci rade sve kako bi zaštitili civile. 

    Putin je dodao da se u glavnoj bazi ruskih mirovnih snaga nalazi više od 2.000 civila, među kojima je više od 1.000 dece.

  • 13:01

    Jermensko Ministarstvo spoljnih poslova: Razumemo spremnost stanovnika Karabaha za pregovore

    Jerevan razume spremnost jermenskog stanovništva u Karabahu za pregovore sa Bakuom, izjavio je zamenik jermenskog ministra spoljnih poslova, prenosi Rojters.

    "Jerevan razume da su Jermeni u Karabahu otvoreni za pregovore sa Bakuom, kao i da bi Jermeni 'teoretski' mogli da žive pod vlašću Azerbejdžana", naveo je.

  • 12:21

    Medvedev: Izdajice jermenskog naroda otići će u pakao

    Pomoćnik zamenika predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, Oleg Osipov osvrnuo se na jučerašnju poruku Medvedeva, poručivši da je Rusija bila i biće garant postojanja Jermenije, a da će izdajice jermenskog naroda biti poslate u pakao.

    Naime, Medvedev je, u kontekstu situacije u Karabahu, napisao post o "kolegi iz bratske zemlje", koji je odlučio da okrivi Rusiju za svoj poraz, odrekao se dela teritorije svoje zemlje, a onda odlučio da flertuje sa NATO-om, rekavši kakva ga sudbina čeka.

    "Jednom mi je jedan kolega iz bratske zemlje rekao: 'Pa ja sam ti stranac, nećeš me prihvatiti'. Odgovorio sam šta treba: 'Nećemo suditi po biografiji, već po delima'. Tada je izgubio rat, ali je 'stajao na mestu' na čudan način. Tada je odlučio da okrivi Rusiju za svoj poraz, odrekao se dela teritorije svoje zemlje, odlučio da flertuje sa NATO-om, a njegov supruga je demonstrativno otišla našim neprijateljima sa kolačićima", napisao je Medvedev na Telegramu, poručivši, "pogodite, kakva ga sudbina čeka".

    "Za one koji nisu razumeli reči Dmitrija Medvedeva: Rusija je bila i biće garant samog postojanja Jermenije kao države i Jermena kao nacije. Tako je Gospod uredio. I svi nacionalni izdajnici jermenskog naroda će, zajedno sa svojim prekookeanskim pokroviteljima, biti poslati u pakao", poručio je Osipov.

  • 12:10

    Pašinjan: Jermenija nije učestvovala u pregovorima između Azerbejdžana i Nagorno-Karabaha

    Zvanične vlasti Jermenije nisu učestvovale u pregovorima između vlasti Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

    "Republika Jermenija nije učestvovala u pripremi potpisanog teksta o Nagorno-Karabahu i nije bila strana u diskusijama", kazao je Pašinjan.

    Prema njegovim rečima, intenzitet vojnih operacija u Nagorno-Karabahu je naglo smanjen, ali nije potpuno nestao. 

    "Jermenija se nada da će nakon prekida vatre ruski mirovnjaci zaštititi civilno stanovništvo Nagorno-Karabaha", dodao je. 

  • 12:08

    Ministarstvo odbrane Rusije: Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid sukoba

    Azerbejdžan i Nagorno-Karabah su se uz posredovanje ruskih mirovnih snaga dogovorili o potpunom prekidu sukoba, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

    "Posredovanjem komande ruskog mirovnog kontingenta, postignut je dogovor između azerbejdžanske strane i predstavnika Nagorno-Karabaha o potpunom prekidu sukoba. Implementacija ovih sporazuma će se sprovoditi u koordinaciji sa komandom Ruskog mirovnog kontingenta", saopštilo je rusko ministarstvo.

  • 11:21

    Oglasio se Kremlj: De fakto, akcije Azerbejdžana u Karabahu legalne

    Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući situaciju u Nagorno-Karabahu, rekao je da se de fakto radi o akcijama Azerbejdžana na njegovoj teritoriji.

    Peskov je, komentarišući izjavu sekretara Saveta bezbednosti Jermenije Armena Grigorijana, da Rusija nije ispunila svoje obaveze u zaštiti Nagorno-Karabaha, rekao da Moskva ne prihvata ovakve zamerke na svoj račun.

    "Ne prihvatamo ovakve zamerke na svoj račun, posebno nakon zvanične odluke jermenske strane da prizna Karabah kao deo Azerbejdžana. De fakto, sada govorimo o delovanju Republike Azerbejdžan na njenoj teritoriji. Stoga takve optužbe protiv nas su apsolutno neosnovane", jasno je poručio Peskov.

    Peskov je dodao da, za sada, nisu planirani razgovori sa Azerbejdžanom, ali, ukoliko to bude bilo potrebno, Moskva će biti spremna i na takve razgovore. 

    Kontakti, kako kaže dalje Peskov, i sa Bakuom i sa Jerevanom se nastavljaju, a Jermenija i dalje ostaje bitan partner i saveznik Ruske Federacije. 

image