Rusija

Zaharova o međuizborima: Rusija ne očekuje promenu rusofobične politike

Ruska Federacija ne gaji iluzije o rezultatima međuizbora u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ne zatvara vrata dijalogu, poručila Zaharova
Zaharova o međuizborima: Rusija ne očekuje promenu rusofobične politikewww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je međuizbore u Americi.

Zaharova je rekla da Ruska Federacija ne gaji iluzije o rezultatima međuizbora u Sjedinjenim Američkim Državama

Zaharova je na brifingu saopštila da Rusija ne očekuje ništa od rezultata međuvremenih izbora u Americi niti bilo kakvu promenu rusofobične politike američkih političara.

"Nismo imali i nemamo nikakva očekivanja niti iluzije o rokadi na Kapitolu između republikanaca i demokrata. U kontekstu snažnog rusofobičnog konsenzusa, nažalost, nemoguće je računati na tračak zdravog razuma među američkom elitom, bez obzira na partijsku pripadnost. Nema nade kada je reč o odnosima sa Rusijom, nažalost", izjavila je ona.

Zaharova je naglasila da će vrata za dijalog uvek biti otvorena.

"I uprkos tome, mi nikada nismo rekli da zatvaramo vrata. Otvoreni smo za dijalog, diplomatija se ne završava. Otvoreni smo za normalan rad kada i ako Vašington shvati besmislenost pritiska na Moskvu, i besmislenost daljeg uvlačenja u sukob u Ukrajini, u svoju korist", zaključila je ona.

Porparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da je Amerika "ozbiljno podeljena", a birači ne veruju rezultatima izbora i smatraju ih nameštenim.

"Glasanje na izborima za Kongres na sredini mandata potvrdilo je ono što je već duže vreme bilo očigledno: Amerika je podeljena, ozbiljno podeljena", poručila je Zaharova.

Kako je navela, arhaični američki izborni sistem ne garantuje legitimitet izbornog procesa, a glasači nemaju poverenja u izborne rezultate i smatraju ih nameštenim, posebno imajući u vidu iskustvo predsedničkih izbora u SAD 2020. koje je bilo povezano sa brojnim "skandaloznim pričama".

Zaharova je objasnila da je trenutna borba za kontrolu nad zakonodavstvom još jedna manifestacija dubokog građanskog sukoba i kršenja svih demokratskih procedura uoči borbe za Belu kuću 2024. Godine.

image