Rusija

Đavo nosi "pradu", a on i "pradu" i bradu: Ramzan Kadirov slavi rođendan

Lider Čečenije koga su više puta pokušali da ubiju, pa i živog "sahranjivali", u inat neprijateljima proslavlja 47 leta
Đavo nosi "pradu", a on i "pradu" i bradu: Ramzan Kadirov slavi rođendan© Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images

Ramzan Kadirov se, kako on to jednom reče za (takođe lažno sahranjenog) Adama Delihmanova, "vrlo brzo vratio sa onog sveta". "Umro" je sredinom septembra, ali danas, u inat ukrofašistima (kako ih naziva), pa i čitavom Zapadu – lider Čečenije slavi svoj 47. rođendan.

Do sad je, pišu, preživeo deset atentata, a iako su neke od njih njegovi saradnici odbacili kao pokušaje destabilizacije Republike, jasno je zašto bi mnogi voleli da se, umesto rođendanske torte u kući Kadirovih - nađe zadušna panaija.

"Ima života kao mačka", rekli bi neki. Međutim, iako je lider Čečenije osvedočeni ljubimac životinja, tajna njegove neuništivosti nema veze sa mačkama.

Caka je, kako sam tvrdi - u "Ahmat sili" i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Pre nekoliko dana, naime, na pitanje novinara o spekulacijama o njegovom zdravlju, Kadirov je uz osmeh izgovorio samo svoj omiljeni slogan - "Ahmat sila".

To je izraz kojim Kadirov pokazuje koliko poštuje principe i ideologiju njegovog oca, prvog predsednika Republike Čečenije, Ahmata Kadirova.

Ali, kakve veze Putin ima s tim?

Kadirov je na Telegramu, govoreći da su ga "razveselila razmišljanja" u stranim medijima koji proriču njegovu "skoru smrt", nedavno otkrio da mu je ruski predsednik spasio život.

"Da, mogu iznenada da umrem, ako saznam da postoji neko ko je odaniji našem predsedniku, kome, inače, dugujem život. I to ne jednom, već dva puta mi je spasio život", istakao je tada Kadirov.

Ne plaši se on smrti. Za dobro naroda i "radi Alaha", kako je rekao, spreman je da pogine u borbi protiv neprijatelja "naše otadžbine Rusije, neprijatelja islama, neprijatelja Čečenije i čečenskog naroda".

Iako je tokom prvog čečenskog rata 1994-1996. učestvovao je u neprijateljstvima protiv saveznih oružanih snaga, kasnije je, zajedno sa ocem, odbio da podrži separatiste. Odlučio je, kaže, da brani svoj narod shvativši da je za militante koji su se borili protiv Rusije "sudbina čečenskog naroda nula". Sada je jedan od najlojalnijih Putinovih saradnika.

Dužnost predsednika Čečenije Kadirov je preuzeo 2007. godine, da bi zatim od septembra 2010. godine njegova funkcija preimenovana u funkciju "šefa Čečenske republike".

Kada je 2021. godine izabran na tu poziciju, potukao je sve rekorde u čitavoj istoriji gubernatorskih izbora u Rusiji od 2000. godine. Uprkos svim glasinama na zapadu o njegovom diktatorskom režimu, narod je pokazao drugačije i gotovo jednoglasno ponovo odabrao - osvojio je neverovatnih 99,7 odsto glasova.

Kadirov, čiji je zaštitni znak duga brada, posvećeni je musliman i u tom duhu vaspitao je svoju decu. Ćerke su, mu navodno, još sa 12 godina naizust kazivale Kuran. Svoj život posvetio je borbi protiv "satanizma" na Zapadu.

"Satanisti će dobiti svoju zasluženu kaznu. Za svako spaljeno slovo časnog Kurana, za svaku bezbožnu reč upućenu islamu. Ceo muslimanski svet vidi pravu suštinu Zapada, njegovu neskrivenu i neopravdanu mržnju prema Rusiji, islamu, tradicionalnim porodičnim i ljudskim vrednostima. Čuju se pozivi na revoluciju u međunarodnim odnosima između Zapada i Istoka", poručivao je čečenski lider.

Poznat je kao porodičan čovek. Sa suprugom Medni Musaevnom venčao se još 1996. godine, i izrodili su četrnaestoro dece. Zapadni mediji dugo su, naime, licitirali o broju njegovih naslednika, ali su se kockice sklopile nakon što je Amerika sankcionisala dve njegove najstarije ćerke.

"Inače, pored moje najstarije dve ćerke, imam još 12 dece! Slobodno ih uvrstite na sankcione liste", poručio je inatljivo Kadirov, koji je svojevremeno napravio i svoju ličnu "crnu listu" , na kojoj je sankcije, između ostalih, uveo tadašnjem američkom predsednikuz Baraku Obami i zvaničnicima EU.

Zanimljivo je, međutim, da je njegov konj, Zazu bio među prvim žrtvama antiruskih sankcija. Čistokrvni Zazu je, kako je rekao Kadirov, još 2014. godine "na sebe primio prvi gnusni udarac demokratskog Zapada". Ovaj pastuv je, inače njegov ljubimac, iako lider Čečenije, poseduje još pedesetak trkačkih konja.
Uz konje, pse i mačke, strast su mu i egzotične životinje sa kojima se ranije često fotografisao. Pisalo se tako da kao ljubimce ima tigrove, lavove, pume i pantere. Za ove životinje postavljen je, navodno, i mali zoološki vrt u rezidenciji šefa Čečenije.

Od 2015. godine ima crni pojas u tekvondou, a osim što je fan sportova, kao na primer i plivanja i boksa koji trenira, Kadirov nema ništa ni protiv knjiga. Štaviše, on je postao i doktor ekonomskih nauka kada je 2006. godine odbranio tezu "Optimalno upravljanje ugovornim odnosima između glavnih učesnika u građevinskoj proizvodnji" na Dagestanskom državnom tehničkom univerzitetu.

Veliki je ljubitelj "besnih" automobila, pa su u njegovoj garaži parkirani i terenci i lumuzine. Ima i veliku kolekciju ručnih satova koje je uglavnom dobijao na poklon. Prati on i modu, pa su tako, u rat ide odeven po poslednjem trendovima – u "prada" čizmama koje, kako su ljubomorni izračunali koštaju oko 1.200 evra.

A gde su skupa kola, "roleksi" i "prada", tu su, barem tako misle zapadni mediji, i lepe žene. Čečenskog lidera često proglašavaju za ozbiljnog švalera, povezujući ga sa najvećim lepoticama. Za to vreme, ne hajući za tračeve, on i njegova Medni prave, usvajaju i vaspitavaju decu, učeći ih najčistijim porodičnim vrednostima.

Za nekog "Putinov pas" ili "Frankenštajn", ali za većinu svog naroda Kadirov koji samog sebe naziva "Putinovim pešadincem" je čovek koji je napokon doneo stabilnost Čečeniji. Neki ga čak vide i kao potencijalnog naslednika ovog lidera. Ali, heroj Rusije, nema takve ambicije.

"Rusija je država na čijem čelu je jedan jako mudar, dalekovid, snažan čovek, talentovan, pošten, pristojan - čovek koji ima sve kvalitete. Posle takvog lidera, ovu državu biće gotovo nemoguće voditi i zameniti ga", rekao je Kadirov pokazujući još jednom svoju lojalnost ruskom lideru.

image