Rusija

Rusija ukinula privremena ograničenja na izvoz dizela

Vlada Rusije u potpunosti vraća na snagu subvencije rafinerijama kako bi one odgovorile na zahteve domaće potražnje, ali i kompenzovala rafinerijama za razliku u ceni ovog goriva u Rusiji i inostranstvu
Rusija ukinula privremena ograničenja na izvoz dizelaGetty © Mark Renders/Getty Images

Vlada Rusije ukinula je privremena ograničenja na izvoz dizela morskim putem, a isporuke se mogu nastaviti pod uslovom da se gorivo doprema u luke kroz cevovode, javlja vladina pres služba.

Takozvani sivi izvoznici, odnosno kompanije koje ne proizvode sopstveni dizel već izvoze gorivo koje kupuju na domaćem tržištu, sada bi morale da plaćaju izrazito visoku izvoznu carinu, navodi se u saopštenju.

Vlada takođe u potpunosti vraća na snagu subvencije rafinerijama, kako bi one odgovorile na zahteve domaće potražnje, ali i kompenzovala rafinerijama za razliku u ceni ovog goriva u Rusiji i inostranstvu, dodaje se.

Privremena ograničenja izvoza benzina i dizel goriva stupila su na snagu 21. septembra radi stabilizacije domaćeg tržišta, pošto su berzanske cene goriva u Rusiji već nekoliko meseci zaredom beležile rekorde.

Tu situaciju stručnjaci su objasnili, između ostalog, "sivim" izvozom.

image
VV inauguration
banner