Rusija

Vlada Rusije uvodi privremeno ograničenje izvoza benzina i dizel goriva

Privremena zabrana stupa na snagu 21. septembra, a pomoći će stabilizaciji domaćeg tržišta
Vlada Rusije uvodi privremeno ograničenje izvoza benzina i dizel gorivaGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Vlada Rusije privremeno je ograničila izvoz benzina i dizel goriva iz zemlje radi stabilizacije domaćeg tržišta, javlja vladina pres služba, pozivajući se na dekret premijera Mihaila Mišustina.

Privremena zabrana stupa na snagu 21. septembra, a odnosi se i na naftne derivate kupljene na berzanskom trgovanju.

Ograničenje se, međutim, ne odnosi na robu koja se izvozi sa teritorije Rusije u zemlje članice Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU); gorivo koje je obezbedila Rusija u okviru međunarodne humanitarne pomoći stranim zemljama niti na benzin i dizel koji se isporučuju kao deo međunarodnog tranzitnog transporta koji počinje i završava van Rusije.

Ne odnosi se ni na naftne derivate koji se transportuju između ruskih regiona preko teritorija stranih država, kao i one koje izvoze pojedinci za ličnu upotrebu.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Novak je dan ranije rekao da je u poslednje dve prodaje na berzi cena benzina pala za oko četiri odsto. Pored toga, dolazi do pada cena i dizel goriva.

Prema njegovim rečima, Kabinet ministara pokušava da izbalansira situaciju u veleprodaji i, ako je potrebno, spreman je da donese drastičnije odluke, pišu "RIA Novosti".

Berzanske cene goriva u Rusiji već nekoliko meseci zaredom postavljaju rekorde. Stopa rasta i maloprodajne cene značajno su ubrzane. Trenutnu situaciju stručnjaci objašnjavaju, između ostalog, "sivim" izvozom. Ova vrsta izvoza je legalna, ali funkcioniše kroz nezvanične kanale. Nadležni u Rusiji razmatraju i stvaranje liste ovlašćenih izvoznika i dobavljača goriva na domaćem tržištu.

image