Rusija

Rusija: Jednostrana pozicija SAD parališe rad SB UN u palestinskom pitanju

Provokativni vojni manevri američke vojske na Mediteranu dolivaju ulje na vatru, ističe portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Pritom, Amerika je dosledno blokirala ruske i brazilske nacrte rezolucija kojima se zahtevao prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba
Rusija: Jednostrana pozicija SAD parališe rad SB UN u palestinskom pitanju© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Zbog jednostrane politizovane pozicije Sjedinjenih Američkih Država u kontekstu palestinsko-izraelskog sukoba, paralisan je rad Saveta bezbednosti UN u palestinskom pitanju, ukazala je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Amerikanci i njihovi saveznici su dosledno blokirali dva naša, a uložili veto na brazilske nacrte rezolucije kojima se zahteva prekid vatre", istakla je ona.

Pritom, provokativni američki vojni manevri u istočnom Mediteranu takođe deluju destruktivno na situaciju na Bliskom istoku, ističe Zaharova.

Situacija u palestinsko-izraelskoj zoni sukoba nastavlja da se razvija po izuzetno negativnom scenariju, od prethodne subote sukob je ušao u novu opasnu fazu, izraelske oružane snage započele su kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, ocenila je Zaharova.

"Broj žrtava raste katastrofalnom brzinom. Sukob eskalira, a razmere humanitarne katastrofe se povećavaju. Zbog neprestanih napada na stambena područja i civilnu infrastrukturu u Gazi, oko 1.500.000 ljudi bilo je primorano da napusti svoj dom", navela je ona.

Postoji rizik da sukob pređe na regionalni nivo, upozorila je Zaharova.

Rusija u koordinaciji sa egipatskom i palestinskom stranom nastavlja aktivne napore da brzo evakuiše iz enklave grupu Rusa i članova njihovih porodica, kao i državljana drugih zemalja koji su joj se obratili za pomoć.

image