Rusija

Zaharova: SAD lažu da žele palestinsku državu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova danas podseća na neistinitost izjava američkih predstavnika, koji u javnost izlaze sa izjavama da, tobože, žele rešenje na osnovu dve države
Zaharova: SAD lažu da žele palestinsku državu© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena i američkih zvaničnika da se Sjedinjene Američke Državu zalažu za formiranje palestinske države su još jedna zamena teza, jer je Vašington sam odustao od razgovora na tu temu, ocenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

Slične izjave zvuče u najmanju ruku čudno ako se zna da su SAD "same odustale od ozbiljnih razgovora na temu rešenja palestinsko-izraelske krize na osnovu formule o 'dve države' tako što su blokirale rad bliskoistočnog 'kvarteta' međunarodnih posrednika, u koji ulaze Rusija, SAD, EU i UN", navodi se u njenom saopštenju, koje je danas objavilo rusko MSP.

Konflikt u Pojasu Gaze ponovo je pokazao neuspeh napora Vašingtona u pokušaju da "monopolizuje" svoje posredništvo u palestinsko-izraelskom sukobu, dodala je ona.

Zaharova je, takođe, skrenula pažnju da se aktuelna američka administracija Džozefa Bajdena od 2021. godine nije ozbiljno bavila problematikom Bliskog Istoka. Izabrana je, kako kaže, druga strategija: "normalizacija arapsko-izraelskih odnosa uz potpuno ignorisanje palestinskog pitanja".

"Mi smo već tada upozoravali da takva jednostrana filozofija preti veoma ozbiljnim posledicama po region, čemu danas svedočimo", napominje ona.

Za kraj, portparolka ruskog MSP-a kaže da "principijelan i dosledan stav" Ruske Federacije po pitanju razrešenja palestinsko-izraelskog konflikta danas podržava najveći broj država sveta. 

"Bez pravednog i kompleksnog rešenja palestisnko-izraelskog sukoba nije moguće postići čvrst mir na Bliskom istoku", zaključuje ona.

image