Rusija

Rusija će unaprediti strategiju razvoja veštačke inteligencije

U skladu sa odlukom Vladimira Putina, vlada radi na nacionalnom projektu "Ekonomija podataka" koji treba da obuhvati prikupljanje podataka, prenos podataka i razvoj komunikacionih sistema nove generacije, stvaranje infrastrukture za računanje i skladištenje podataka korišćenjem domaće opreme, tehnologija i softvera i drugo
Rusija će unaprediti strategiju razvoja veštačke inteligencijeGetty © Photo by Lintao Zhang

Rusija će unaprediti strategiju razvoja veštačke inteligencije, saopštila je ruska vlada na Telegramu pozivajući se na naređenja premijera Mihaila Mišustina.

U novom izdanju dokumenta će biti formiran novi savezni projekat koji će postati deo novog nacionalnog projekta "Ekonomija podataka", dodaju u vladi.

U skladu sa dokumentom  ministarstva privrede, digitalnog razvoja i finansija moraju da utvrde listu indikatora nacionalnog projekta u kontekstu razvoja veštačke inteligencije sa proračunatim planiranim vrednostima i potrebnim finansijskim sredstvima.

U skladu sa Mišustinovim uputstvima, novi specijalizovani centri za obradu podataka moći će da se priključe na elektroenergetske mreže po povlašćenim uslovima.

Nadležna ministarstva će razvijati univerzitetske programe za obuku stručnjaka u oblasti veštačke inteligencije, a Ministarstva privrede i rada će svake godine analizirati rizike vezane za uvođenje veštačke inteligencije, uključujući njen uticaj na tržište rada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u septembru naložio vladi da do jula 2024. odobri nacionalni projekat za skladištenje i prenos podataka, osmišljen do 2030. godine, koji treba da obuhvati prikupljanje podataka i njihov prenos podataka i razvoj komunikacionih sistema nove generacije, stvaranje infrastrukture za računanje i skladištenje podataka korišćenjem domaće opreme, tehnologija i softvera, osiguravanje bezbednosti podataka, uključujući korišćenje tehnologija kvantnog šifrovanja.

image