Rusija

Krim: Zbog nevremena bez struje pola miliona ljudi, sutra neradni dan

Orkanski vetrovi duvaju brzinom do 40 metara u sekundi, talasi dostižu visinu i do devet metara. Mnoga sela na Krimu su bez struje, mnoga stabla su oborena, gasovodi su oštećeni, na moru je jaka oluja koja talasima preplavljuje obalu
Krim: Zbog nevremena bez struje pola miliona ljudi, sutra neradni danwww.globallookpress.com © © Petrov Sergey

Oko 500.000 stanovnika Republike Krim ostalo je bez struje zbog jake oluje, saopštio je savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na Krimu ponedeljak će biti neradan dan. Nekoliko aviona koji su leteli za Soči preusmereno je na alternativne aerodrome.

Na severozapadu Krima duvaju orkanski vetrovi brzine do 40 metara u sekundi, saopštio je lokalni hidrometeorološki centar.

"Brzina vetra u Sevastopolju je 26 metara u sekundi, u Hersonu i Jevpatoriji 25, a u Černomorskom duva uragan brzine 40 metara u sekundi", rekli su stručnjaci.

Talasi dostižu visinu i do devet metara. Mnoga sela na Krimu su bez struje, mnoga stabla su oborena, gasovodi su oštećeni, na moru je jaka oluja koja talasima preplavljuje obalu.

Prvi čovek poluostrva Sergej Aksjonov saopštio je da će zbog nepovoljnih vremenskih uslova na Krimu ponedeljak biti neradan dan.

Šef administracije Jevpatorije Elena Demidova rekla je za "RIA Novosti" da su zbog lošeg vremena poplavljena domaćinstva u blizini obale. 

Osim toga, međugradski autoput iz Simferopolja je delimično poplavljen na prilazima gradu. Prema rečima Demidove, put je morao biti blokiran.

Očekuje se da će vrhunac nevremena nastupiti od 21 sat do ponoći. Kako je izvestio šef republike Sergej Aksenov, zbog pogoršanja vremena, operativni štab je počeo sa radom. Zaposleni u lokalnoj samoupravi su u direktnom kontaktu, a sve službe su stavljene u stanje pripravnosti. 

U međuvremenu je u Sevastopolju ponedeljak proglašen za neradni dan za zaposlene u društvenim ustanovama, vrtićima, školama, ustanovama dodatnog obrazovanja i sporta zbog olujnog nevremena, rekao je gradski gubernator Mihail Razvožajev.

U četvrtak je na Krimu objavljeno olujno upozorenje za vikend i ponedeljak zbog približavanja mediteranskog ciklona. Najavljeno je da će na poluostrvu padati jake kiše i duvati vetrovi orkanske jačine. Spasioci su upozorili na boravak u priobalnoj zoni Crnog i Azovskog mora, kao i Kerčkom moreuzu.

image