Rusija

Zaharova za RT: Zapad je zabranio Kijevu da pregovara sa Moskvom

Pregovori Ukrajine i Rusije značili bi mir, ali Zapadu je potrebna vojna akcija, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova za RT: Zapad je zabranio Kijevu da pregovara sa Moskvom© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Zapad je u proleće 2022. zabranio Kijevu da pregovara sa Rusijom, jer mu nije bio potreban put ka miru, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za RT.

"U proleće 2022. Kijev je zatražio pregovore sa Rusijom, na šta je Moskva pristala i počela da pregovara. Zapad, Vašington i London su blokirali, bukvalno zabranili Kijevu da pregovara sa našom zemljom. Zašto? Jer pregovori su put ka miru, deeskalaciji, zaustavljanju sukoba", kazala je Zaharova.

Zaharova je dodala da se to dogodilo zato što zapadnim zemljama nisu bili potrebni pregovori i put ka miru, već su se izjasnili o potrebi da se nastavi rat.

Ona je podsetila i na izjavu predstavnika zapadnih elita, koji su pozvali na rešavanje situacije isključivo na bojnom polju.

Zapad ignoriše nuklearnu retoriku izraelskih zvaničnika

Zaharova se osvrnula i na situaciju na Bliskom istoku, napomenuvši da Zapad ignoriše nuklearnu retoriku izraelskih zvaničnika zbog politike dvostrukih standarda.

"Politika Zapada je politika dvostrukih standarda. Zapad osuđuje, negira i na sve moguće načine pokušava da stavi van zakona terorističke akte na teritoriji zemalja Bliskog istoka, dok sa druge strane ne vidi potpuno iste terorističke napade koje kijevski režim čini protiv mirnih gradova Ruske Federacije", ocenila je.

Ona je dodala da su izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o stvaranju dve države u bliskoistočnoj krizi u suprotnosti sa stvarnim koracima američke strane.

"Želim da istaknem da te Bajdenove izjave moraju da budu praćene i konkretnim akcijama, koje imaju za cilj da sprovedu ono šta je bukvalno svaka američka administracija potpisala", ukazala je Zaharova.

image