Rusija

Si Đinping sa Mišustinom: Odnosi Rusije i Kine zasnovani na jakim temeljima

Partnerstvo Moskve i Pekinga prevazišlo je izazove protekle godine, o čemu svedoče pokazatelji trgovinskog prometa između zemalja, izjavio je ruski premijer
Si Đinping sa Mišustinom: Odnosi Rusije i Kine zasnovani na jakim temeljima© Russian Government/via Global Look Press

Odnosi Rusije i Kine su na čvrstoj osnovi, a sposobnost zemalja da izdrže rizike jača, izjavio je kineski predsednik Si Đinping na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom u Pekingu, prenose "RIA Novosti".

"Postavili smo čvrste temelje za saradnju, njen obim i kvalitet rastu, a naša sposobnost da izdržimo rizike jača. To u potpunosti pokazuje otpornost na stres i široke izglede za obostrano korisnu saradnju između dveju zemalja", kazao je Si Đinping.

Kineski lider je napomenuo da je zadatak povećanja obima bilateralne trgovine između Rusije i Kine na 200 milijardi dolara godišnje završen pre roka, pojašnjavajući da je ta cifra već dostigla 218,28 milijardi dolara.

"Razvoj i otvorenost Kine doneće nove mogućnosti za razvoj drugih zemalja, uključujući Rusiju", dodao je.

Ruski premijer Mihail Mišustin naveo je da je bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja prevazišla teške izazove u 2023. godini, kao i da međusobni trgovinski promet između Rusije i Kine iznosi skoro 18 biliona rubalja ili 1,5 biliona kineskih juana (182 milijarde evra).

"Moskva i Peking postigli su dobre rezultate u investicionoj sferi, realizuje se 80 zajedničkih projekata ukupne vrednosti skoro 20 biliona rubalja (više od 202 milijarde evra)", ocenio je Mišustin.

Ruski premijer boravi u radnoj poseti Kini od 19 do 20. decembra.

image