Rusija

Odnosi Rusije i Kine najbolji u istoriji: Gotovo u potpunosti smo se izbavili od valuta trećih zemalja

Premijer Rusije Mihail Mišustin danas i sutra boravi u Kini, u kojoj će razgovarati i sa predsednikom Kine Si Đinpingom
Odnosi Rusije i Kine najbolji u istoriji: Gotovo u potpunosti smo se izbavili od valuta trećih zemalja© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Strateški odnosi Rusije i Kine danas su na najvišem nivou u istoriji, i oni nastavljaju da se "dinamično razvijaju" u čemu značajnu ulogu imaju redovni sastanci naših delegacija, rekao je danas premijer Rusije Mihail Mišustin u uvodnom obraćanju na sastanku sa kineskim kolegama.

Mišustin je potvrdio da vlade Rusije i Kine sprovode sporazume koje su potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping. Istakao je da se radi na daljem razvoju trgovinsko-ekonomske saradnje i potvrdio da su se dve države u međusobnim obračunima gotovo u potpunosti "izbavile" od valuta trećih zemalja. 

"Glavno je da naše trgovinsko-ekonomske odnose i investicionu saradnju podignemo na još viši nivo i da obezbedimo nov kvalitet zajedničkog trgovinskog prometa putem diversifikacije njegove strukture", istakao je on.

"Nastavljamo da povećavamo i udeo nacionalnih valuta u međusobnim obračunima", potvrdio je ruski premijer.

Ako je njihov udeo u 2020. godini iznosio oko 20 odsto, danas, odnosno, ove godine, uspeli smo "da se faktički u potpunosti izbavimo od valuta trećih zemalja u zajedničkim obračunima (Kine i Rusije)", poručio je Mišustin. 

Jačamo i biznis kontakte, dodao je, podsetivši da je u Šangaju bio održan zajednički kinesko-ruski forum sa velikim brojem učesnika.

"Zajedno stvaramo pogodne uslove za rad ruskih i kineskih kompanija na našim tržištima", zaključio je Mišustin, koji je iskoristio ovu priliku da kineskim kolegama prenese i pozdrave predsednika Rusije.

Premijer Kine je primetio da saradnja Moskve i Pekinga nastavlja da jača i dobija sve veći značaj usled globalne turbulentne situacije.

On je podsetio da se u poslednjih nekoliko meseci više puta sastao sa Mišustinom što "svedoči o visokom nivou kinesko-ruskih odnosa i bliskoj saradnji dve zemlje".

Ruski premijer boravi u radnoj poseti Kini 19-20. decembra. U Pekingu je planirano održavanje 28. redovnog sastanka šefova Vlada Rusije i Kine. Pored sastanka sa premijerom Državnog saveta Kine, Mišustin će se sastati i sa predsednikom Si Đinpingom.

Planirano je i potpisivanje niza rusko-kineskih dokumenata.

image