Rusija

Putin: Novim ratnim brodovima i nuklearnim podmornicama povećavamo moć na moru

Rusija će definitivno realizovati sve planove za izgradnju ratnih brodova, ističe ruski predsednik
Putin: Novim ratnim brodovima i nuklearnim podmornicama povećavamo moć na moru© kremlin.ru/Фото: Сергей Карпухин, ТАСС

Rusija, u skladu sa Pomorskom doktrinom, nastavlja serijsku proizvodnju i planiranu isporuku modernih brodova mornarici, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin iz Sankt Peterburga.

Predsednik Rusije je dao dozvolu za podizanje pomorske zastave na fregati "Admiral Golovko", malom raketnom brodu "Naro-Fominsk" i minolovcu "Lev Černavin" koji uskoro ulaze u službu Baltičke flote da štite zapadne granice Rusije.

Ceremoniju podizanja zastava na najnovijim ruskim ratnim brodovima u Severnom brodogradilištu pratio je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Uvođenje najnovijih brodova u flotu je još jedan dokaz da je naša brodogradnja u usponu i da sada ulazi u ritmičnu, masovnu proizvodnju ratnih brodova raznih klasa. Ovo je najvažniji, temeljni korak u oživljavanju i razvoju naše brodogradnje", naglašava Putin.

Još desetine protivminskih brodova "Lev Černavin" biće napravljeno, navodi Putin ističući da su ovi brodovi učešćem u Specijalnoj vojnoj operaciji zaslužili borbenu slavu.

"Na ruskim obalama se nalaze različiti brodovi. Među njima je pet fregata, osam korveta, 13 malih raketnih brodova i još više od 50 drugih brodova", navodi ruski predsednik.

U Severodvinsku na brodogradilištu "Sevmaš" se u naredne tri godine planira izgradnja tri nuklearne podmornice "borej-a" i pet višenamenskih nuklearnih podmornica "jasen-m", navodi Putin.

U admiralitetskim brodogradilištima u Sankt Peterburgu trenutno se gradi šest dizel podmornica, a dat je nalog za izgradnju patrolnih brodova u arktičkoj zoni, između ostalog i zbog osiguranja bezbednosti plovidbe na Severnom morskom putu, dodaje.

"U Sankt Peterburgu je u toku serijska proizvodnja novih fregata. U Tatarstanu se proizvode mali raketni i patrolni brodovi. A u brodogradilištu u Kerču nalaze se dva univerzalna desantna broda i mali raketni brodovi Crnomorske flote", nabraja predsednik Rusije.

Ovakav sistematski rad obezbediće održivi razvoj industrijskih preduzeća, što podrazumeva dodatna ulaganja u regionalnu privredu, nova radna mesta i napredne tehnologije, ističe on.

Rusija će realizovati sve planove za izgradnju brodova i kvalitativno će ojačati svoju pomorsku moć u svim strateškim pravcima i u oblastima Svetskog okeana, zaključuje Putin.

image