Rusija

Ruska Duma: Pozivamo ceo svet da osudi zločine kijevskog režima

Državna duma pozvala sve države da pomognu da se privedu pravdi izvršioci pogubljenja ruskih vojnika, kao i njihovi pokrovitelji
Ruska Duma: Pozivamo ceo svet da osudi zločine kijevskog režimawww.globallookpress.com © Илья Кошелев

Državna duma Rusije usvojila je nacrt saopštenja u vezi sa pogubljenjem ruskih ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih nacionalista i pozvala parlamente svih država da osude zločine kijevskog režima, prenosi RT.

U dokumentu, koji su predstavili komiteti za odbranu i za međunarodne poslove, navodi se da su poslanici "ogorčeno doživeli poruku o još jednom krvavom zločinu kijevskog režima – pogubljenju ruskih vojnika koji su bili zarobljeni".

"Poslanici Državne dume pozivaju parlamente svetskih država da nedvosmisleno osude zločine kijevskog režima, da pomognu da se privedu pravdi direktni izvršioci neljudskog ubistva, kao i njihovi pokrovitelji", navodi se u saopštenju.

Duma je podsetila da je namerno ubijanje ratnih zarobljenika "flagrantno kršenje Međunarodnog humanitarnog prava od strane Ukrajine, uključujući Ženevsku konvenciju iz 1949. godine, o postupanju sa ratnim zarobljenicima".

"To je takođe kršenje međunarodnih standarda ljudskih prava, uključujući Konvenciju protiv torture i drugih okrutnih, nehumanih ili ponižavajućih kazni i postupaka iz 1984. godine", dodaje se.

Ranije se na mreži pojavio snimak masakra Oružanih snaga Ukrajine nad zarobljenim ruskim vojnicima. Ruska strana je zahtevala od međunarodnih organizacija da osude zločin ukrajinske vojske i sprovedu detaljnu istragu o incidentu.

Kako napominju u Kremlju, "Rusija će sama tražiti krivce, jer zločinci moraju biti pronađeni i kažnjeni".

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će "ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegovi podanici morati da odgovaraju za svakog izmučenog ruskog ratnog zarobljenika".

image