Rusija

Kako bi mogla da izgleda ruska odmazda: Konfiskacija čak 288 milijardi dolara Zapada

Ukupan obim direktnih investicija Evropske unije, G7, Australije i Švajcarske u rusku ekonomiju na kraju 2022. godine iznosio je 288 milijardi dolara, navodi se u obračunu "RIA Novosti"
Kako bi mogla da izgleda ruska odmazda: Konfiskacija čak 288 milijardi dolara Zapada© Elements.envato.com

Ukoliko se Zapad odluči da nezakonito konfiskuje zaplenjena ruska sredstva ruske Centralne banke u inostranstvu, Rusija bi mogla konfiskovati 288 milijardi dolara Zapada, pišu danas "RIA Novosti", pozivajući se na analizu te redakcije, koja je sprovedena na osnovu dostupnih statističkih podataka drugih zemalja. 

Upravo toliko - 288 milijardi dolara - iznosio je ukupan obim direktnih investicija Evropske unije, G7, Australije i Švajcarske u rusku ekonomiju na kraju 2022. godine, navode "RIA Novosti".

Od pomenutih 288 milijardi dolara, 223,3 milijarde pripadaju EU, od kojih najviše Kipru (98,3 milijarde), zatim Holandiji (50,1 milijarda), Nemačkoj (17,3 milijardi), Francuskoj (16,6 milijardi) i Italiji (12,9 milijardi). Ostale zemlje EU investirale su u rusku ekonomiju 28,1 milijardu dolara.

Kada je reč o državama G7, najveći investitor u rusku ekonomiju bila je Velika Britanija. Prema poslednjim dostupnim podacima, vrednost britanske imovine u Rusiji na kraju 2021. godine dostizala je približno 18,9 milijardi dolara. 

U slučaju SAD, procenjuje se da su one krajem 2022. u Rusiji imale sredstva u vrednosti 9,6 milijarde dolara. 

Investicije Japana u rusku ekonomiju u istom periodu iznosile su 4,6 milijarde dolara, a Kanade - 2,9 milijarde.

Švajcarske i norveške investicije krajem 2022. vredele su 28,5 milijardi dolara i 139 miliona dolara, navode "RIA Novosti", a, u slučaju Australije, one su krajem 2023. iznosile 683 miliona dolara.

Ruska sredstva su, podsetimo, u velikom broju zemalja Zapada danas zamrznuta. Odluka o zapleni je stupila na snagu zbog pokretanja Specijalne vojne operacije, i na nju se gleda kao na kaznenu meru protiv Kremlja, koja bi trebalo da ga oslabi.

Moskva je više puta upozoravala da bi konfiskacija te imovine, i njeno dalje korišćenje za obnovu Ukrajine, što kao opciju najavljuju pojedini zvaničnici, bilo protivzakonito. Rusija ističe da je spremna za dijalog, ali njeni stručnjaci ocenjuju da ima malo razloga za optimizam. 

image