Rusija

Putin čestitao Alijevu ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima

Rusija i Azerbejdžan teže razvoju rusko-azerbejdžanskog strateškog partnerstva i saveza, konstatovali su lideri ovih zemalja tokom telefonskog razgovora
Putin čestitao Alijevu ubedljivu pobedu na predsedničkim izborimaGetty © Presidency of Azerbaijan / Handout/Anadolu

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je kolegi iz Azerbejdžana Ilhamu Alijevu ubedljivu pobedu na vanrednim predsedničkim izborima i poželeo mu novi uspeh u radu. 

Putin i Alijev su tokom telefonskog razgovora potvrdili obostrani interes za dalji razvoj rusko-azerbejdžanskog strateškog partnerstva i saveza, te su dogovorili da se lični kontakti nastave.

Alijevu je ranije iz Kremlja poslat telegram čestitke

"Rezultati glasanja u potpunosti potvrđuju vaš visoki politički autoritet i podršku naroda politici koji vodite da ubrzate društveno-ekonomski razvoj Azerbejdžana i ojačate njegovu poziciju na svetskoj sceni", naveo je Putin u čestitki Alijevu.

Moskva pridaje veliki značaj savezničkim odnosima sa Bakuom i nada se nastavku aktivnog zajedničkog rada na izgradnji plodne bilateralne saradnje u svim oblastima, kao i partnerstvu u rešavanju aktuelnih pitanja međunarodna agende, navodi se u telegramu.

"To nesumnjivo ispunjava interese naših prijateljskih naroda i u skladu je sa jačanjem stabilnosti i bezbednosti na Južnom Kavkazu i Kaspijskom regionu", zaključio je ruski predsednik u čestitki.

Ilham Alijev ubedljivo je osvojio peti mandat na predsedničkim izborima koji su održani juče, pokazuju izlazne ankete i dosad obrađeni glasački listići.

Centralna izborna komisija Azerbejdžana saopštila je juče da, nakon obrade 55 odsto biračkih mesta, Alijev vodi sa 92,1 odsto osvojenih glasova.

image