Svet

Izbori u Azerbejdžanu: Predsednik Ilham Alijev ubedljivo do petog mandata

Uvreženo je mišljenje da je Alijevom trijumfu doprinela velika popularnost nakon što je Baku ponovo uspostavio kontrolu nad regionom Nagorno Karabah
Izbori u Azerbejdžanu: Predsednik Ilham Alijev ubedljivo do petog mandata© Tanjug/Vugar Amrullaev/Azerbaijan State News Agency AZERTAC via AP

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ubedljivo je osvojio peti mandat na predsedničkim izborima koji su održani danas, pokazuju izlazne ankete, ali i dosad obrađeni glasački listići.

Centralna izborna komisija Azerbejdžana saopštila je da nakon obrade 55 odsto biračkih mesta Alijev vodi sa 92,1 odsto osvojenih glasova.

Prema anketi agencije "Orakl advajzori grup", sprovedenoj među 63.000 ljudi, Alijev je osvojio 93,9 odsto glasova, dok list "Azernjuz" piše da je izlaznost bila 76,73 odsto.

Analitičari smatraju da je popularnost Alijeva dostigla vrhunac nakon što je ponovo uspostavio kontrolu Bakua nad spornim regionom Nagorno Karabah, prenela je agencija TASS.

Prevremeni predsednički izbori u Azerbejdžanu održani su na osnovu ukaza koji je 7. decembra potpisao predsednik Alijev; redovni izbori su bili predviđeni za oktobar 2025, dok su prethodni predsednički izbori održani u aprilu 2018. godine.

Prema azerbejdžanskom zakonodavstvu, predsednik Republike se bira na mandat od sedam godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pobedu Alijevu.

"Čestitam dragom prijatelju Ilhamu Alijevu na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima u Azerbejdžanu. Siguran sam da ćete i dalje odlučno i mudro voditi zemlju ka prosperitetu i napretku, a da ćemo zajedno nastaviti putem jačanja prijateljstva i saradnje naše dve države i naroda", napisao je Vučić na  Iksu.

image
VV inauguration
banner