Srbija i Balkan

Šta su predstavnici srpskog i azerbejdžanskog ministarstva odbrane potpisali u Bakuu?

Glavna tema razgovora bila je trenutna situacija i perspektiva razvoja vojne saradnje između Srbije i Azerbejdžana, a razmenjeni su i stavovi o temama od zajedničkog interesa
Šta su predstavnici srpskog i azerbejdžanskog ministarstva odbrane potpisali u Bakuu?© Министарство одбране Азербејџана

Predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije i Azerbejdžana su prvog februara održali bilateralne razgovore vezane za vojnu saradnju dveju zemalja. Sastanak je održan u Bakuu, u prostorijama Odseka za međunarodnu vojnu saradnju azerbejdžanskog Ministarstva odbrane. 

Glavna tema razgovora bila je trenutna situacija i perspektiva razvoja vojne saradnje između Azerbejdžana i Srbije, a razmenjeni su i stavovi o temama od zajedničkog interesa.

Po završetku sastanka, ministarstva odbrane dve država potpisala su dokument označen kao plan za bilateralnu vojnu saradnju za 2024. godinu, čija sadržina za sada nije poznata javnosti.

Šta je moglo biti predmet sastanka u Bakuu?

Iako za sada nema zvaničnih informacija o čemu su predstavnici dve države razgovarali, treba podsetiti da je još u prvoj polovini decembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će sa "prijateljskom nacijom" biti potpisan ugovor o isporuci 48 samohodnih haubica "nora" B-52.

Predsednik Srbije je ovo potvrdio i tokom posete predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, a vrednost ugovora procenjuje se na oko 311 miliona evra, odnosno oko 339 miliona dolara.

Stoga se sa velikom sigurnošću može pretpostaviti da pomenuti dokument koji je juče potpisan u Bakuu, obuhvata i ugovor o kupovini srpskih haubica.

Ovo mišljenje deli i urednik TV Front, Andrej Mlakar koji je povodom pitanja sadržine potpisanog plana o bilateralnoj saradnji za RT Balkan izjavio:

"Najverovatnije se radi o haubicama – 'nora' B-52, a ovaj dokument predstavlja potvrdu dogovorene isporuke. Za sada ne postoje informacije da je dogovorena isporuka nekih drugih sredstava."

Naš sagovornik dodaje i da je "prioritet domaće odbrambene industrije sada preusmeren na proizvodnju za potrebe naše vojske kako bi se popunili kapaciteti", zbog čega je malo verovatno da će se još nešto izvoziti u bliskoj budućnosti.

Kako navodi Mlakar, ranije su postojale glasine da je Azerbejdžan zainteresovan za kupovinu oklopnih transportera srpske proizvodnje "lazar", i to varijante 3M (modernizovani).

Podsećanja radi, 30. januara tokom obilaska statičkog prikaza naoružanja Vojske Srbije na Topčideru, predsednik Srbije izjavio je da su "za nabavku 'lazara' 3 posebno zainteresovani inostrani kupci".

Ipak, malo je verovatno da je tokom jučerašnjeg sastanka dogovorena kupovina ovih vozila upravo zbog procesa opremanja jedinica Vojske Srbije, međutim tu opciju ne treba isključiti za neki naredni period.

Takođe, postoji mogućnost da je tokom sastanka razgovarano i o segmentu besposadnih platformi, budući da je Azerbejdžan tokom poslednjih sukoba sa Jermenijom upotrebom turskih "bajraktara" naneo ogromnu štetu protivničkim snagama.

Iako je gotovo sigurno da Srbija neće kupovati turske bespilotne letelice, što zbog njihovog debakla u Ukrajini, što zbog činjenice da Ankara aktivno naoružava tzv. KBS ovom platformom, moguće je da će saradnja sa Azerbejdžanom uključivati razmenu iskustava, koje su vojnici ove zemlje stekli tokom pilotiranja besposadnim vazduhoplovima.

image