Srbija i Balkan

Vučić: Novo rusko naoružanje za elektronsko ratovanje za Sretenje u Nišu, odluka o vojnom roku u maju

Naš koncept odbrane je koncept "totalne odbrane" i moramo da budemo potpuno spremni, moramo da snažimo i jačamo. Uskoro će biti i novih doktrinarnih promena, a razgovarali smo danas i o vraćanju vojnog roka, poručio je predsednik Srbije
Vučić: Novo rusko naoružanje za elektronsko ratovanje za Sretenje u Nišu, odluka o vojnom roku u maju© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u kasarni Topčider u Beogradu statičkom prikazu sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

"Danas ako nemate snažnu vojsku, nemate ni zemlju, ni državu, a onaj ko to ne može da razume, ja to ne mogu ni da mu objasnim, danas smo imali detaljan prikaz ko se danas i čime danas naoružava... Mi smo neutralna zemlja, nikog ne ugrožavamo, nama su ugrozili teritorijalni integritet. U savremenom svetu ludilo se nastavlja iz dana u dan, a ludilo se nastavlja i ne znam kad će da stane a ovim odvraćamo potencijalnog agresora", poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije objasnio je i koncept "totalne odbrane", koji je osnov nove vojne strategije Srbije objavljene u Beloj knjizi Ministarstva odbrane krajem 2023. godine.

"Naš koncept odbrane je koncept 'totalne odbrane' i moramo da budemo potpuno spremni, moramo da snažimo i jačamo. To je doktrina i koncept da je ceo narod uključen u odbranu, gde je vojska narod i da smo svi uključeni u odbranu, uskoro će biti i novih doktrinarnih promena, a razgovarali smo danas i o vraćanju vojnog roka a da li će to biti 90, 100 ili 110 dana. Do maja moraju da mi dostave sve predloge a onda ćemo da sednemo sa GŠ i vladom a onda pred Skupštinu", kazao je predsednik dodavši da je načelnik Generalštaba i vrh vojske izneo danas izuzetno ubedljive argumente za vraćanje obaveznog vojnog roka.

"Glavne naše adute videćete za Dan državnosti u Nišu, nismo mi sve danas doneli ovde i repelent", naveo je Vučić i dodao da je potražnja za municijom ogromna i da ne možemo da proizvedemo koliko se traži. On je naglasio i da je izdao naređenje da se opet stopira izvoz na neko vreme dok se naša potreba za municijom ne popuni.

Vučić je obišao nove tenkove, kao i novo vozilo "lazar 3", za koje je rekao da je izuzetno traženo u inostranstvu.

"Tenkovska smo velesila regionalna. Imali smo problem sa četvorotočkašima, zaostajali smo za regionom, ali sada smo naručili 80 'lazara 3', i 112 'miloša'", kaže Vučić.

U segmentu oklopnih vozila, pored "lazara" najviše su se istakli modernizovani tenkovi M-84AS2 sa modularnim reaktivnim oklopom i novim optoelektronskim nišanskim spravama, modernizovano borbeno vozilo pešadije M-80AB2 sa maskirnim prekrivačem za smanjivanje toplotnog odraza, kao i BOV OT, domaća MRAP vozila 6h6.

Prisutni su imali priliku i da vide američke "hamvije" naoružane "kornetima", za koje je predsednik Srbije rekao da su se pokazali kao izuzetno moćno oružje u Ukrajini i opisao ih kao "ubice tenkova".

Predsedniku je rečeno da su količine za Vojsku pokrivene dosadašnjim finansiranjem.

Kroz razgovor sa pripadnicima pešadijskih i specijalnih jedinica kopnene vojske, predsednik je ustanovio da su se modularne puške domaće proizvodnje odlično pokazale na ispitivanjima i gađanjima, dok su snajperisti pohvalili "crna koplja" i "crne strele" ističući njihov efektivan domet od 1,5 km.

Dodao je i da će za predstojeći praznik ne samo u Nišu nego i u drugim gradovima Srbije građani moći da vide gde idu njihove pare, pa dodao da ćemo morati da ubrzamo kad je reč o naoružavanju, našoj industriji, te popunjavanju naših jedinica iako imamo veći broj vojnika nego prethodnih godina. 

U Nišu će 15. februara biti prikazan i novi sistem za elektronsko ratovanje "repelent" koji je Srbiji isporučila Ruska Federacija, a koji služi za ometanje i obaranje dronova.

Vučiću je prikazan sistem za upravljanje minobacačkom vatrom, kao i termovizisjki dvogled za osmatranje.

"Možete li da obučite još ljudi za to", upitao je predsednik.

"Možemo, samo da se realizuje u našim centrima", odgovorio je vojnik.

"Mnogo smo naručili 'nora', Kipar je to kupio i Azerbejdžan, to je haubica 155 mm. Velika je potražnja za tom municijom. Za nas bi to mogla da bude jedna od ključnih prednosti, ako obezbedimo proizvodnju i delove koji su nam neophodni i sve to ubrzamo", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da "nora" može da pogađa precizno na 35 km udaljenosti.

"Odavde pogađate cilj nedaleko od Mladenovca, samo da imate u vidu koliko smo napredovali", rekao je predsednik.

Prilikom obilaska artiljerijskih sredstava Vučić je izjavio da "generalštab i pripadnici Vojnoobaveštajne agencije pratnje stanje na ukrajinskom frontu i svesni su koliki značaj ima artiljerija, naročito raketna."

"Ko ima više municije i bolju podršku artiljerije taj ima veliku prednost na terenu. Iz tih iskustava, kao i iz onoga što se dešava u Gazi izvlačimo zaključke za borbu u urbanim uslovima i pripremamo jedinice za to", dodao je predsednik.

Vučić je zastao pored digitalizovanog, modernog "ognja".

"Ovo je ono što na ukrajinskom ratištu donosi prednost, to je modernizovani 'oganj', višecevni bacač raketa, on ima 32 cevi i 32 rakete koje ispaljuje, 32 + 32 znači 64, to je ono što narod naziva tepih bombe. To kad vas poklopi, tu trava više ne raste, nema ništa živo", kaže Vučić.

Pored modernizovanog "ognja", velika pažnja posvećena je i sistemu "alas" koji je namenjen za izvoz, a Vučić je rekao da "sisteme ove vrste proizvodi svega dvadesetak zemalja na svetu i da teško da postoji manja zemlja od nas koja ima domaću proizvodnju ovakvih sistema, osim Izraela".

Predsednik Srbije izjavio je i da smo blizu toga da u potpunosti kompletiramo tri baterije sistema PVO srednjeg dometa FK-3 i najavio moguću nabavku sistema kratkog dometa HKu-17, takođe kineske proizvodnje.

Poslednji bitan segment prikaza sastojao se od različitih vrsta malogabaritnih kvadkopter dronova za izviđanje i familija bespilotnih letelica "komarac" za dejstvo minobacačkim minama u kalibru 64 i 120 mm.

Pored "komaraca", predsednik je sa okupljenima imao uvid i u porodicu lutajuće municije domaće proizvodnje - "gavran", sa bojevom glavom težine šest kilograma, u kalibru 140 mm, sposobnu da uništi tenkove i druga oklopna vozila.

Sastanku koji se održao u Domu garde u Topčideru prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Među prvima u Dom garde stigli su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dočekan uz počasni stroj i pozdrav Garde. Na početku svečanog dočeka intonirana je himna "Bože pravde". Po završetku sastanka, Vučić će prisustvovati statičkom prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

image