Rusija

Kremlj saopštio detalje operacije o oslobađanju Avdejevke

Putin je prvi izveštaj Šojgua i Gerasimova o oslobađanju grada dobio juče u četiri sati posle ponoći, rekao je Peskov
Kremlj saopštio detalje operacije o oslobađanju Avdejevkewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče u 4 sata posle ponoći dobio prve izveštaje ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova o završetku operacije oslobađanja Avdejevke, rekao je novinarima pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Sledeći izveštaj čuo je istog dana u 11 sati, a u popodnevnim časovima su Šojgu i Gerasimov izvestili predsednika da je "operacija u potpunosti završena i da su naše trupe potpuno preuzele kontrolu nad gradom", precizirao je Peskov.

"U tom trenutku je neprijatelj već počeo masovno bekstvo iz Avdejevke i napuštanje borbenih položaja. Bilo je potrebno još nekoliko sati da naši vojnici počnu da čiste grad", rekao je Peskov.

Naređenje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da se Avdejevka napusti izdato je dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa iz grada, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ruske jedinice grupe trupa "Centar" pod komandom general-pukovnika Andreja Mordvičova i snage dobrovoljačke brigade "Veterani" preuzele su punu kontrolu nad moćnim odbrambenim čvorištem ukrajinskih oružanih snaga – Avdejevkom u Donjeckoj Narodnoj Republici, potvrdio je general-potpukovnik.

Ministarstvo odbrane priprema spisak svih vojnika koji su učestovali u operaciji oslobađanja Avdejevke kako bi bili nagrađeni, dodao je Peskov.

Na spisku će biti "vojnici svih jedinica koje su tamo učestvovale i naši hrabri piloti". "Heroji naše operacije će svakako biti nagrađeni", dodao je Peskov.

Iako piloti nisu pomenuti u telegramu koji je predsednik poslao komandantu grupe trupa Centar, general-pukovniku Andreju Mordvičovu, "predsednik posebno ističe naše pilote i druge stručnjake Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koji su dali ogroman doprinos uspešnom završetku operacije u Avdejevki".

image