Rusija

Slučaj smrti Kuzminova: Španska policija pronašla falsifikovana dokumenta

Istraga smrti osobe za koje se pretpostavlja da je bivši ruski pilot koji je ukrao ruski helikopter i pobegao u Ukrajinu vodi se tajno u Španiji
Slučaj smrti Kuzminova: Španska policija pronašla falsifikovana dokumentaGetty © Isaac Buj/Europa Press

Španska policija je, komentarišući smrt Maksima Kuzminova, saopštila da je otkrila falsifikovana dokumenta i da istražuje njihovo poreklo.

Istraga slučaja smrti lica za koje se pretpostavlja da je bivši ruski pilot Kuzminov, koji je prošle godine ukrao ruski transportni vojni helikopter Mi-8 i njime odleteo, odnosno prebegao u Ukrajinu i koji je pronađen mrtav je poverljiva.

"U ovom trenutku vodimo internu istragu. Dodatne informacije će dati organi strane države", rekla je predstavnica organa reda na zahtev da prokomentariše navodno ubistvo Kuzminova.

Odbila je da odgovara na pitanja o identitetu ubijenog i nije želela da iznese druge detalje. Otkrila je jedino da su, tokom istrage, otkrivena falsifikovana dokumenta i da se istražitelji trenutno bave tim pitanjem.

Ukrajinska agencija UNIAN je u ponedeljak, pozivajući se na španske medije, javila da je telo, za koje se pretpostavlja da je Kuzminov, pronađeno u opštini Viljahojosa u Španiji.

Portparol ukrajinske Glavne obaveštajne uprave Andrej Jusov potvrdio je za list "RBK-Ukrajina" tvrdnju da je Kuzminov mrtav. 

"Možemo da potvrdimo da je on mrtav", rekao je Jusov za RBK bez iznošenja bilo kakvih detalja ili dokaza.

S druge strane, organi reda u Španiji navode da španska civilna garda još ne može da potvrdi informaciju o smrti Kuzminova.

Kuzminov je u centar pažnje svetske javnosti dospeo prošlog avgusta kada je ukrao helikopter ruske vojske i prebegao u Ukrajinu, nakon što je likvidirao dvojicu članova posade, a ovaj čin izdaje i dezerterstva ukrajinske službe opisale su kao "veliki uspeh".

Nijedan medij koji je pisao o aktuelnom slučaju ne može sa sigurnošću da tvrdi da li je pronađeno telo pripadalo bivšem ruskom pilotu. Informacije o njegovoj smrti su različite, dovode se u vezu sa "mafijaškim" ubistvom koje se dogodilo u Viljahojosi prošle nedelje.

Sporno je i to što je španski izvor "Eureka njuz" žrtvu označio kao tridesettrogodišnjeg ukrajinskog državljanina, koji je tražio azil u zemlji. Kuzminov bi prema dostupnim podacima trebalo da ima 28 godina i nije poznato da li je nakon dezerterstva kao nagradu dobio ukrajinsko državljanstvo.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo situaciju. Kremlj je saopštio da ne raspolaže informacijama o smrti Kuzminova. 

image