Rusija

Još jedan "neuništivi tenk" pao na ispitu: Uništen drugi "abrams" ukrajinske vojske

Tenk je najpre onesposobljen i imobilisan pogotkom iz ručnog raketnog bacača u predelu gusenice, a potom su ga dokrajčili jurišnici iz sastava 30. motorizovane brigade iz Samare
Još jedan "neuništivi tenk" pao na ispitu: Uništen drugi "abrams" ukrajinske vojskeGetty © Artur Widak/NurPhoto

Ruska vojska uništila je još jedan američki tenk "abrams" u Ukrajini, objavio je telegram kanal "Solovjev", a prema preliminarnim podacima drugi "abrams" uništen je u selu Berdiči, na Avdejevskom pravcu.

Kako se navodi u opisu objave pomenutog kanala, tenk su najpre onesposobili jurišnici iz sastava 30. motorizovane brigade iz Samare upotrebom ručnog raketnog bacača, a potom su ga dokrajčili operateri dronova. Otvorena vratanaca na tenku ukazuju na to da se posada izvukla nakon onesposobljavanja.

Ubrzo se pojavila i slika boljeg kvaliteta, na kojoj se jasno vidi da se radi o američkom tenku, kao i video-snimak na kome se može videti da je "abrams" dokrajčen uz pomoć dva FPV drona "upir" ("vampir" u prevodu sa ruskog jezika), kojima je upravljao operater sa pozivnim znakom "Bik" iz borbene grupe "Odvažni".

Pored toga, na ruskim telegram kanalima pojavili su se i snimci uništavanja drugog inženjerskog vozila u okolini sela Berdiči - M1150 "asolt bričer", baziranog na "abramsu". Prvo ovakvo vozilo uništeno je 23. februara, takođe na Avdejevskom pravcu.

image