Rusija

Šojgu: Ruske trupe nastavljaju da potiskuju ukrajinske vojnike na zapad

Zbog jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, Rusija je preduzela korake za jačanje grupa trupa na severozapadnom i zapadnom strateškom pravcu, poručio je ruski ministar odbrane
Šojgu: Ruske trupe nastavljaju da potiskuju ukrajinske vojnike na zapad© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service

Ruske trupe nisu dozvolile Oružanim snagama Ukrajine da se učvrste na liniji Petrovskoje-Lastočkino-Severnoe nakon bekstva iz Avdejevke i nastavljaju da potiskuju neprijatelja na zapad, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na konferenciji rukovodstva Oružanih snaga Rusije.

 "Nakon bekstva ukrajinskih militanata iz odbrambenog centra Avdejevka, ruske trupe nastavljaju da ih potiskuju na zapad. Oružane snage Rusije nastaviće da unapređuju svoj sastav i strukturu srazmerno novonastalim pretnjama vojnoj bezbednosti Ruske Federacije. Naši vojnici pokazuju hrabrost i herojstvo, uspešno rešavaju zadatke koji su im postavljeni", kazao je Šojgu.

On je dodao da je Rusija, u pozadini jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, preduzela korake za jačanje trupa na severozapadnom i zapadnom strateškom pravcu.

"Stvorene su dve specifične strateške teritorijalne formacije oružanih snaga – Lenjingradski i Moskovski vojni okrug", ukazao je ministar.

Šojgu je dodao da će vojno-administrativna podela, uspostavljena ukazom ruskog predsednika od 26. februara, značajno povećati efikasnost komandovanja i upravljanja trupama zemlje.

Naime, Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 26. februara ukaz o promeni vojno-administrativne podele Ruske Federacije. Prema dokumentu, ponovo su stvoreni Moskovski i Lenjingradski okrug, a od 1. marta Zapadni vojni okrug biće ukinut, a Severnoj floti oduzet status, čime je zapravo izjednačena sa vojnim oblastima. 

U sastav Južnog vojnog okruga ušle su teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti. 

Remont i modernizacija aviona

Šojgu je naveo da je u ovom trenutku remontovano i pušteno u rad 49 motora za teški vojno-transportni avion An-124 "ruslan", kao i da će popravka i modernizacija produžiti životni vek tog aviona sa 20 na 45 godina.

Prema njegovim rečima, proizvodnja prototipa novog vojno-transportnog aviona Il-212 planirana je za kraj 2026. godine, a Ujedinjena avio-kompanija već je započela izradu tehničkog dizajna aviona Il-212 sa turbomlaznim motorom PD-8.

"Ovi avioni će zameniti zastarelu flotu An-26 i An-72. Novi transportni avion će se odlikovati povećanom nosivošću i dometom leta, lakoćom dopunjavanja goriva i održavanja. Osim toga, moći će da koristi neasfaltirane neopremljene piste, i takođe da se koriste na arktičkim geografskim širinama", precizirao je Šojgu.

image