Rusija

Šojgu: Ruska preduzeća rešavaju problem zaštite od dalekometnog naoružanja neprijatelja (VIDEO)

Ministar odbrane Ruske Federacije je istakao da je jedan od glavnih zadataka protivbaterijskih sistema trenutni odgovor na neprijateljsko granatiranje
Šojgu: Ruska preduzeća rešavaju problem zaštite od dalekometnog naoružanja neprijatelja (VIDEO)© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je rukovodstvu koncerna "Almaz-Antej" i glavnokomandujućem Kopnene vojske generalu armije Olegu Saljukovu da integriše proizvedene protivbaterijske radarske sisteme sa udarnim naoružanjem. 

Naime, Šojgu je danas proverio napredak državnog odbrambenog naloga preduzeća Koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu "Almaz-Antej".

"Jedan od glavnih zadataka tih sistema je trenutni odgovor na neprijateljsko granatiranje. Takva integracija ne treba da utiče samo na vatreno oružje, već i na bespilotno", kazao je Šojgu. 

Ruski ministar je istakao da se protivbaterijski radarski sistemi moraju koristiti za pokrivanje objekata u regionima Ruske Federacije koji se graniče sa Ukrajinom, a ne samo u zoni Specijalne vojne operacije.

"Preduzeća koncerna 'Almaz-Antej' rešavaju problem zaštite od udarnih bespilotnih letelica većeg dometa, raketa HIMARS i sovjetskih modela udarnog naoružanja u službi Oružanih snaga Ukrajine", ukazao je Šojgu.

Generalni direktor Koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu "Almaz-Antej" Genadij Benderski uručio je ministru odbrane mobilnu tačku navođenja za gađanje vazdušnih ciljeva i najnovije modele protivbaterijskih kontra-stanica, čija je proizvodnja uspešno savladana prošle godine. 

image