Rusija

Osmi mart u Rusiji: Dan žena, mimoze i čestitki

Osmi mart je jedan od najomiljenijih praznika u kalendaru, a u Rusiji se tradicionalno slavi u velikom obimu uz puno cveća i neradni dan.
Osmi mart u Rusiji: Dan žena, mimoze i čestitki© ТАСС/POOL/Михаил Метцель

Osmi mart je jedan od omiljenih praznika u Rusiji. Dok je za jedne to samo jedan dodatni neradni dan, za druge ovaj dan ima poseban značaj. Rusija je poznata po tome da aktivno slavi 8. mart, a čestitke svake godine pristižu i od najviših funkcionera, pre svega predsednika Vladimira Putina.   

Marš praznih lonaca

Nastanak 8. marta kao Međunarodnog dana žena obično se povezuje sa istorijom protestnog pokreta među radnicama širom sveta. Osmog marta 1857. godine održane su demonstracije radnica u fabrikama odeće i obuće u Njujorku, koje su zahtevale veća prava – posebno, uspostavljanje 10-časovnog radnog dana. Kasnije je miting dobio naziv "Marš praznih lonaca". Da li je to zaista bilo ili ne, još se raspravlja, ali činjenica ostaje: upravo se sa ovom manifestacijom vezuje nastanak Međunarodnog dana žena, iako je pokret za prava žena u to vreme grmio širom sveta.

Glavna figura koja je odigrala veliku ulogu u nastanku Međunarodnog dana žena bila je Klara Cetkin, liderka Socijaldemokratske partije Nemačke početkom 20. veka. Godine 1910, na Međunarodnoj konferenciji radnica u Kopenhagenu, predložila je obeležavanje dana ženskih prava u svim zemljama. Za datum ove proslave određen je 19. mart. A 8. mart se ponovo pojavio kao datum pokreta žena tek 1914. godine - tada su se na ovaj dan u svim evropskim zemljama održavali skupovi posvećeni pravima žena.

Dan žena u Rusiji

U Rusiji je ženski pokret nastao 1908. godine, ali je prvi put dan borbe za prava žena u velikim razmerama proslavljen 1913. godine – tada su u Sankt Peterburgu održane demonstracije, zvanično nazvane "naučno jutro u vezi sa ženskim pitanjima". Protest je održan 2. marta po novom kalendaru (17. februara po starom).

Datum 8. mart se pojavljuje 1917. godine. Te godine, 23. februara po starom i 8. marta po novom kalendaru, u Petrogradu su održane velike demonstracije žena koje su zahtevale povratak njihovih muževa sa frontova Prvog svetskog rata, njegov kraj i hleba. U znak sećanja na ove demonstracije, posle Oktobarske revolucije odlučeno je da se Međunarodni dan žena obeležava 8. marta. Praznik je prvi put održan 1919. godine i neko vreme se zvao Dan solidarnosti radnica.

Međutim, u svetu je 8. mart je zvanično postao dan žena tek 1978. godine – tada su Ujedinjene nacije, u okviru Dekade žena UN, usvojile rezoluciju kojom se ovaj dan naziva Međunarodnim danom žena. Dan žena se danas slavi u mnogim zemljama, pogotovo u državama bivšeg SSSR, osim Litvanije i Estonije.

Tradicija, neradni dan majki

Međunarodni dan žena nema neke univerzalne tradicije kao takve. U Rusiji i na postsovjetskom prostoru uobičajeno je čestitati ženama ovaj dan i dati im poklone i cveće. Mimoze kao "zimsko" cveće, posebno su tražene 8. marta.

U početku, 8. mart nije bio neradni dan. Međutim, sve se promenilo uoči 20. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, 8. maja 1965. Tog dana je usvojen ukaz Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a, prema kojem je 8. mart proglašen neradnim danom. To je učinjeno u čast žena koje su se borile i pomagale vojsci tokom rata.

Na zvaničnom nivou, uoči Međunarodnog dana žena, održavaju se različiti događaji u čast žena: 8. marta se održavaju koncerti i gala predstave, tokom kojih se dodeljuju nagrade najuglednijim ženama. Takvi događaji se često održavaju u preduzećima, proslavljajući radne zasluge svojih zaposlenih. Ženama ovaj praznik čestitaju predsednik zemlje i šefovi vlada i ministarstava.

Ove godine, 5. marta, uoči Međunarodnog dana žena, održan je Sveruski ženski forum u okviru izložbe "Rusija". Dame koje učestvuju u SVO su dobile posebnu čestitku ministra odbrane Sergeja Šojgua.

U Rusiji je Međunarodni dan žena jedan od najomiljenijih praznika. Iako je u početku simbolizovao poštovanje prema radnicama, vremenom su politički motivi praznika postali manje bitni. Pored Dana žena, 8. mart se često u Rusiji tumači i kao Dan majki – nije slučajno što je u vrtićima i školama običaj da se ovaj praznik pre svega čestita majkama i bakama.

image