Rusija

Senator Cekov: Stanovnici Krima oduvek su sanjali da se vrate Rusiji

Član Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove je u razgovoru za RT govorio o značaju 18. marta 2014. godine – dana ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom
Senator Cekov: Stanovnici Krima oduvek su sanjali da se vrate RusijiGetty © Alexander Aksakov

Današnji dan pre tačno 10 godina promenio je ceo svet i najvažnije – Rusiju. Oživeo je i dao osećaj ponosa ruskim građanima, rekao je član Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove i senator iz Republike Krim Sergej Cekov.

"Za nas, stanovnike Krima, ovo je najvažniji praznik jer smo sve ove godine koliko smo bili deo Ukrajine uvek sanjali da se vratimo Rusiji. O tome svedoče brojna istraživanja koja su sprovođena u tom periodu. Vratili smo se svojoj domovini", rekao je senator.

Prema njegovim rečima, tokom deset godina, koliko je Krim u sastavu Rusije, život na poluostrvu je postao primetno bolji.

"Rusija je oživela Krim. To se oseća u svemu – u infrastrukturi, u obnovljenim i izgrađenim društvenim objektima, u raspoloženju Krimljana. Rusija je na naše polustrvo donela mir i međuetničku harmoniju. Do 2014. godine imali smo problema u etničkim odnosima. Nismo mogli ni da zamislimo da ćemo ovako živeti deset godina nakon ponovnog ujedinjenja sa Rusijom", rekao je Cekov.

Danas je tačno 10 godina od ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Na današnji dan 2014. godine predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sporazum između Rusije i Republike Krim o uključivanju poluostrva kao ravnopravnog subjekta u sastav Ruske Federacije.

image
VV inauguration
banner