Rusija

Putin: Rusija nema nameru da ratuje protiv NATO i Evrope, aerodromi odakle polete F-16 biće meta

Lovci F-16, ako ih isporuče Kijevu, biće uništeni kao što je slučaj sa drugim avionima i tenkovima, poručio je ruski predsednik
Putin: Rusija nema nameru da ratuje protiv NATO i Evrope, aerodromi odakle polete F-16 biće meta© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo

"Ukoliko američki lovci F-16 budu učestvovali u sukobu u Ukrajini, aerodromi trećih zemalja odakle budu poletali biće legitimna meta ruske vojske", upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin razgovoru sa ruskim pilotima u avio-bazi u Toržoku.

Putin je tokom posete Tverskoj oblasti podsetio da borbeni avioni F-16 mogu da nose nuklearno oružje i naglasio da će Moskva i to "morati da uzme u obzir".

"Lovci F-16, ako ih isporuče Kijevu, biće uništeni na isti način na koji uništavamo tenkove, oklopna vozila i drugu opremu danas, uključujući višestruke raketne sisteme", objasnio je.

Govoreći o isporukama Ukrajini aviona F-16, Putin je istakao da to neće izmeniti situaciju na bojnom polju.

Rat protiv Evrope - glupost

Rusija nema nameru da ratuje protiv NATO-a, to je glupost, izjavio je Putin u razgovoru sa ruskim pilotima.

"Sjedinjene Države troše oko 40 odsto globalne potrošnje za odbranu. SAD su 2022. godine potrošile na vojsku 811 milijardi dolara, a Ruska Federacija – 72 milijarde... Zar ćemo se u ovakvom odnosu (vojnih budžeta) boriti sa NATO-om? To je obična glupost", kazao je Putin, ističući razmere razlike za više od 10 puta.

Ruski lider je istakao da Rusija nema agresivne namere i da nikada ne bi počela da ratuje u Ukrajini da se tamo nije dogodio državni udar, praćen vojnim operacijama u Donbasu.

Isto tako, nazvao je glupošću priče da će Moskva da napadne Evropu.

"Ono što pričaju o tome da ćemo posle Ukrajine napasti Evropu je potpuna besmislica. Zastrašuju svoje stanovništvo isključivo da bi izvlačili novac od njih, od svojih ljudi. Posebno, u svetlu činjenice da se ekonomija smanjuje, a životni standard pada. Očigledno je, svi to prepoznaju", naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, američki sateliti se "plaše velike, jake Rusije", iako to rade naprasno.

"Nemamo agresivne namere prema ovim državama", istakao je ruski predsednik.

image