Rusija

Srećan rođendan, Runet!

Razvoj ruskog segmenta interneta je ključ našeg digitalnog suvereniteta, poručuje Moskva
Srećan rođendan, Runet!© Elements.envato.com

Ruski segment interneta - Runet - danas slavi 30 godina svog postojanja!

Domen .ru registrovan je 1994. godine, a 2023. okarakterisan je kao jedan od tri svetska domena koja se najbrže razvijaju. Njegovom pojavom počela je i istorija ruskog interneta. Upravo 7. aprila pojavio se i prvi sajt na domenu .ru.

Ruski jezik (uz francuski) od tada postao je peti najpopularniji jezik u digitalnom prostoru, a prošle godine više od četiri odsto svih veb stranica na Internetu bilo je upravo na ruskom!

Značaj .ru istakli su i u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. 

"Dinamičan rast ruskog segmenta interneta je ključ našeg digitalnog suvereniteta, kao i pokazatelj kreativnog potencijala i aktivnosti građana Rusije i naših sunarodnika širom sveta", rekla je na ovonedeljnom brifingu portparolka MSP-a Rusije Marija Zaharova.

"Danas, kada Zapad na Internetu sprovodi politiku 'dvostrukih standarda', promoviše 'kulturu otkazivanja', zabranjuje, blokira i briše mišljenja i resurse koji mu se ne sviđaju, Runet ostaje u velikoj meri posvećen prvobitnoj ideji Interneta kao jednoj sredini za slobodnu komunikaciju, razmenu znanja i informacija", poručila je ona.

image
VV inauguration
banner