Rusija

Ruski ambasador u Belgiji: Hibridni rat NATO-a protiv Rusije je fenomen bez presedana

Najvažnije odluke u vezi sa uvlačenjem evropskih država u dublju konfrontaciju sa Rusijom donose političari bez javne rasprave, pod diktatom Vašingtona, rekao je Aleksandar Tokovinin
Ruski ambasador u Belgiji: Hibridni rat NATO-a protiv Rusije je fenomen bez presedanaGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Hibridni rat koji je NATO pokrenuo protiv Ruske Federacije je bez presedana i nema analoga u istoriji Hladnog rata, a komplikuje ga i uništavanje gotovo svih "bezbednosnih osigurača" koji su ranije mogli da spreče situaciju da izmakne kontroli, izjavio je ruski ambasador u Belgiji Aleksandar Tokovinin.

"U drugoj polovini prošlog veka međunarodna politika je bila određena bipolarnom konfrontacijom, dok smo danas svedoci nastanka policentričnog sveta. Hibridni rat koji su pokrenule zemlje NATO-a protiv Ruske Federacije je zaista fenomen bez presedana koji nema analoga u četrdesetogodišnjoj istoriji Hladnog rata", rekao je Tokovinin, odgovarajući na pitanje da li se trenutna situacija u konfrontaciji NATO-a i Rusije može uporediti sa kasnim sovjetskim periodom.

Tokovinin je istakao da je "paradoks u tome što, ako je 70-ih i 80-ih godina dvadesetog veka javnost u Zapadnoj Evropi bila akutno svesna pretnje uništenja ljudske civilizacije kao posledica nuklearnog sukoba, da je taj problem tada bio važan deo političkog života, a da je sada ta tema gurnuta daleko na periferiju informacionog prostora".

"Najvažnije odluke u vezi sa uvlačenjem evropskih država u dublju konfrontaciju sa Rusijom donose političari bez javne rasprave, pod diktatom Vašingtona. Štaviše, često se koriste kao moneta za pregovaranje u unutrašnjim političkim borbama", naveo je ruski ambasador. 

Kako je naglasio, zapadne zemlje su u potpunosti vratile odnose sa Rusijom u "igru sa nultom sumom", i pokušavaju da podignu ulog.

"Rusko rukovodstvo je više puta upozoravalo na izuzetnu opasnost od takve politike", zaključio je Tokovinin.

image