Svet

Sijarto: Mađarska odbija uključivanje NATO-a u rat protiv Rusije, nadamo se zdravom razumu

Šef mađarske diplomatije je poručio da se mora učiniti sve da ne dođe do sukoba između NATO i Rusije
Sijarto: Mađarska odbija uključivanje NATO-a u rat protiv Rusije, nadamo se zdravom razumu© SOPA Images /

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da Mađarska odbija da podrži bilo koji predlog na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO koji bi gurnuo tu alijansu bliže ratu sa Rusijom ili ga pretvorio u ofanzivni savez.

"NATO je odbrambeni savez", rekao je on u Briselu pre početka sastanka, preneo je MTI.

Kako je istakao, Mađarska će odbaciti svaki predlog koji bi NATO transformisao u ofanzivni savez jer bi to dovelo do ozbiljne opasnosti od eskalacije.

"Rat je užasan, naravno da ga osuđujemo", rekao je on i naglasio da rat u Ukrajini nije ni rat Mađarske, ni NATO-a.

Sijarto je rekao da bi vitalni cilj dvodnevnih sastanaka trebalo da bude sprečavanje da rat u Ukrajini preraste u rat koji uključuje NATO. 

"Mora se učiniti sve da se u narednom periodu izbegne direktan sukob NATO-a i Rusije", poručio je šef mađarske diplomatije.

On se osvrnuo i na "izjave zapadnoevropskih političara poslednjih nedelja" o mogućnosti slanja vojnika u Ukrajinu, rekavši da Mađarska odbacuje svaki predlog koji bi eskalirao rat.

"Nadamo se da će zdrav razum i želja za mirom i bezbednošću prevladati na sastanku u naredna dva dana", rekao je Sijarto.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i sutra u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

image