Rusija

Rajfajzen: EU nas pritiska da odemo iz Rusije

Pod znakom pitanja i najavljeni pregovori o prodaji ruske ispostave
Rajfajzen: EU nas pritiska da odemo iz Rusije© Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Rajfajzen, najveća banka u stranom vlasništvu u Rusiji, saopštila je da je pod pritiskom regulatora EU da što pre smanji svoje prisustvo u zemlji, te tako očekuje da po tom pitanju "u bliskoj budućnosti" dobije i zahtev od Evropske centralne banke.

Reč je o jednoj od malobrojnih stranih banaka koje su uprkos sankcijama ostale u Rusiji, a institucija igra i jednu od ključnih uloga za rusku ekonomiju, omogućavajući transakcije u evrima i dolarima u zemlju i van nje.

Banka je u poslednje dve godine smanjila obim poslovanja u Rusiji, dok novi nacrt uslova ECB-a podrazumeva da kredite klijentima smanji i za dodatnih 65 odsto do 2026. godine, u poređenju sa trećim kvartalom 2023. godine, i "značajno" smanji međunarodna plaćanja koja potiču iz Rusije, navodi se u saopštenju.

Rajfajzen tvrdi da bi ovakvi planovi mogli naštetiti njihovim pokušajima da prodaju rusku ispostavu. Zajmodavac je, naime, u martu 2023. godine otkrio da je u pregovorima o prodaji sa dva potencijalna klijenta.

"Fajnenšel tajms" je prošlog meseca izvestio da je ECB pozvala banke da ubrzaju svoje povlačenje iz Rusije zbog povećanog rizika poslovanja. List je citirao bankarsku supervizorku Klaudiju Buh koja je rekla da njen tim nastavlja da vrši pritisak na evropske banke koje posluju u Rusiji da smanje obim poslovanja i napuste zemlju.

Vašington je u martu upozorio austrijskog bankarskog giganta da rizikuje "da bude odsečen od finansijskog sistema SAD" ako se utvrdi da je pomogao u finansiranju ruske vojske, preneo je "Rojters".

image
VV inauguration
banner