Ekonomija

Kijev tvrdi da je "Rajfajzen banka" sponzor rata

Ukrajinci "obeležili" austrijsku bankarsku grupu jer i dalje posluje u Rusiji, pri tome kreditira vojsku RF
Kijev tvrdi da je "Rajfajzen banka" sponzor ratawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije uvrstila je austrijsku bankarsku grupu "Rajfajzen" na svoju listu međunarodnih sponzora rata.

Kako se navodi u saopštenju agencije, ova karakterizacija je usledila pošto se ta evropska banka nije povukla iz Rusije, i nakon što su njeni zvaničnici, preko predstavništva, priznali Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku.

Ukrajinska agencija je izrazila nezadovoljstvo i zbog toga što ruska filijala "Rajfajzena" daje povoljne kreditne uslove ruskoj vojsci, ali i zato što u svojim dokumentima koristi formulaciju "Specijalna vojna operacija".

Na listi ratnih sponzora iz istih razloga našli su se i nemački prehrambeni lanac "Metro", ​​francuska maloprodajna grupa "Aušan", italijanska cementna kompanija "Buci unikem".

Prema izveštajima medija, "Rajfajzen" je bio pod pritiskom Evropske centralne banke (ECB) da, u skladu sa evropskim sankcijama, napusti rusko tržište – da proda, ili zatvori predstavništvo. Kako prenosi Rojters, ECB ne zahteva da banka odmah ode iz Rusije već insistira na to me da formira akcioni plan za prekid aktivnosti u RF.

"Rajfajzen", koji u Ruskoj Federaciji posluje od 1996. godine, igra ključnu ulogu u ekonomiji zemlje budući da omogućava plaćanje u evrima iz Rusije i u tu državu. Ona je jedna od samo dve strane banke na listi Centralne banke RF od 13 sistemski važnih kreditnih institucija; druga je italijanski "Unikredit".

Morevjecki: Sankcionišite "Rajfajzen"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je da "Rajfajzen" bude predmet sankcija EU ako nastavi svoje aktivnosti u Rusiji.

"Verujem da bi u ne tako dalekoj budućnosti trebalo da se odredi konkretan datum kada će one kompanije koje razvijaju poslovanje u Rusiji, poput 'Rajfajzen' banke, morati da obustave svoje aktivnosti u Rusiji. U suprotnom, treba primeniti sankcije ili neke druge mere", rekao je poljski premijer.

Moravjecki je naveo i da poslovanjem u Rusiji, austrijska banka doprinosi ruskom budžetu.

Kako prenose RIA Novosti, iz "Rajfajzen bank internešonela" im je rečeno, da posle zahteva ECB, razmatraju različite opcije za budućnost svoje "ćerke" kompanije.

image