Rusija

Peskov: Rusija nikome u Evropi nije pretnja - sarađivaćemo, ali ne kao pre

Portparol Kremlja je prokomentarisao razvoj odnosa Rusije i Evrope i predstojeću posetu Vladimira Putina Kini
Peskov: Rusija nikome u Evropi nije pretnja - sarađivaćemo, ali ne kao pre© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Specijalna vojna operacija će se pre ili kasnije završiti uspehom Rusije i Moskva i Evropa će morati da se dogovore kako dalje da žive, ali nikada neće biti kao pre, ukazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Kako god okreneš, moraćemo da gradimo odnose", ukazao je Peskov, dodajući da Rusija, kao država koja ne predstavlja opasnost ni za jednu državu u Evropi, računa da ni evropske zemlje nisu pretnja za nju.

Međutim, odnosi Rusije i Evrope nikada neće biti kao ranije, jer Moskva ima "bogato iskustvo" u odnosima sa evropskim zemljama, koje će uvek biti uzeto u obzir prilikom izgradnje odnosa, pojasnio je portparol Kremlja.

"Geografski Ruska Federacija i Evropa ne mogu da pobegnu jedna od druge, pa je u svakom slučaju neophodno graditi odnose na novim osnovama", ukazao je Peskov.

Priprema posete ruskog predsednika Vladimir Putina Kini je u završnoj fazi, naglasio je Peskov.

Pripremaju se mnoga pitanja koja zanimaju i rusku i kinesku stranu a s akcentom na dalji razvoj raznovrsne bilateralne saradnje, objasnio je portparol Kremlja.

"Svaki kontakt lidera Rusije i Kine provlači pažnju čitavog sveta", dodao je Peskov, ističući da su Rusija i Kina suverene države koje na svojoj koži, ipak, osećaju pritisak Zapada i dovoljno samouvereno se drže da mogu da se odupru tom pritisku.

image
VV inauguration
banner