Rusija

Kremlj: Oduzimanje ruske imovine u korist Kijeva je protivzakonito, Moskva će uzvratiti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prkomentarisao je novi američki paket pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, napomenuvši da takva odluka Vašingtona neće promeniti situaciju na bojnom polju, već da će dovesti do povećanja broja poginulih Ukrajinaca
Kremlj: Oduzimanje ruske imovine u korist Kijeva je protivzakonito, Moskva će uzvratiti© Liz Artindale/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Odluka Predstavničkog doma SAD da zapleni rusku imovinu u korist Kijeva je veoma opasna i Kremlj je ocenjuje izuzetno negativno, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

On je eventualnu konfiskaciju ruske imovine okarakterisao kao nezakonitu, napominjući da će biti uzvratnih mera Moskve, kao i pravnog postupka.

"To nije ništa drugo do rušenje svih osnova ekonomskog sistema i zadiranje u državnu i privatnu imovinu. Sve te akcije su nezakonite i biće predmet odmazde i sudskih postupaka. Zapad, šireći svoje sankcije, neće se ni pred čime zaustaviti, makar morao i sam da oseća negativne posledice takvih odluka", kazao je Peskov.

Portparol Kremlja je ukazao i na poziv šefice Evropske centralne banke Kristin Lagard, koja je rekla da bi "potencijalno donošenje takve odluke moglo dovesti do kolapsa postojećeg ekonomskog sistema" i pozvala na trezvenije razmatranje ovakvih pitanja.

"Ukoliko takve mere budu sprovedene, mnoge zemlje i investitori će deset puta razmisliti pre nego što ulože u američku ekonomiju ili da tamo čuvaju svoja sredstva", ocenio je Peskov.

Peskov se osvrnuo i na novi američki paket pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, napomenuvši da takva odluka Vašingtona neće promeniti situaciju na bojnom polju, već da će dovesti do povećanja broja poginulih Ukrajinaca.

"Ruska vojska poboljšava svoje pozicije tokom SVO, a dinamika napretka je svima jasna", poručio je Peskov.

Preduzećmo sve neophodne mere u slučaju raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj

Ministarstvo odbrane Rusije će preduzeti sve neophodne mere da osigura bezbednost Rusije u slučaju da se američko nuklearno oružja rasporedi na teritoriji Poljske, izjavio je portparol Kremlja.

"Vojska će, naravno, analizirati situaciju u slučaju realizacije takvih planova i u svakom slučaju će učiniti sve što je potrebno, sve neophodne uzvratne korake kako bi garantovali našu bezbednost", naveo je Peskov.

image
VV inauguration
banner