Rusija

Šta je Putin ugovorio na desetogodišnjici Evroazijskog ekonomskog saveza

EAEU je pokazao svoju efikasnost u suočavanju sa novim izazovima i sankcijama, istakao je ruski predsednik tokom samita
Šta je Putin ugovorio na desetogodišnjici Evroazijskog ekonomskog savezawww.globallookpress.com © Alexander Astafyev/Russian Presi

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je domaćin samita Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) koji ove godine obeležava 10 godina svog postojanja.

Na početku događaja, Vladimir Putin je sumirao rezultate postojanja EAEU. Ruski predsednik je rekao da savez promoviše rast trgovine i donosi stvarnu korist članicama čitavog saveza. EAEU je postao jedan od centara multipolarnog sveta u nastajanju.

Predsednik Rusije je tokom samita napomenuo da je ukupan BDP zemalja EAEU porastao je sa 1,6 biliona dolara na 2,5 biliona dolara, a obim međusobne trgovine se skoro udvostručio sa 45 milijardi dolara na 80 milijardi dolara u proteklih 10 godina.

Povrh toga, više od 90 odsto plaćanja između zemalja EAEU se obavlja u nacionalnim valutama, a trgovinski promet organizacije sa trećim zemljama porastao je za 60 odsto na 22 milijarde dolara, istakao je Putin, koji je tokom samita takođe rekao da je EAEU je pokazao svoju efikasnost u suočavanju sa novim izazovima i sankcijama.

Krug povlašćenih spoljnotrgovinskih partnera EAEU se širi, a na snazi su sporazumi sa Kinom, Srbijom, Iranom i Vijetnamom, naveo je ruski predsednik.

On je podvukao da je, zahvaljujući uklanjanju barijera, obezbeđen visok stepen slobode kretanja robe u okviru EAEU.

Mnogo je urađeno i radi se na jačanju tehnološkog suvereniteta zemalja EAEU, rekao je Putin, i dodao da su u aktivnu fazu su ušli radovi na najvećem međunarodnom koridoru sever-jug, koji će članicama saveza omogućiti direktan pristup lukama na obalama Persijskog zaliva i Indijskog okeana.

Evroazijski ekonomski savez je međunarodno udruženje za ekonomske integracije, koje je formirano na bazi Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora.

Na samitu u Moskvi učestvovali su i premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgistana Sadir Džaparov, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov i predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je rekao da pitanje liberalizacije pristupa državnim nabavkama u EAEU i smanjenje nivoa nacionalnog protekcionizma zahteva hitno rešenje, te da EAEU treba da se angažuje u digitalizaciji tehničke regulative, što će pojednostaviti procese sertifikacije i standardizacije za preduzeća.

Zemlje EAEU bi trebalo aktivnije da sarađuju sa afričkim zemljama koje su "site" zapadnog kolonijalizma, napomenuo je beloruski predsednik.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je istakao da je EAEU postao značajna platforma za saradnju između država članica, kao i da će razvoj transportne infrastrukture će dati dodatni podsticaj rastu trgovinskog prometa zemalja-članica.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je rekao da EAEU mora postati fleksibilan i efikasan u uslovima nestabilnosti u svetu, i da stvori jedinstveno unutrašnje tržište bez barijera.

image